Edina
-12 °C
-3 °C

Milliárdokat próbálnak átmosni Magyarországon

2017.04.27. 09:31

8800 pénzmosás gyanújára utaló bejelentést tettek a hazai bankok és más szolgáltatók az adóhivatal keretei között működő pénzmosás elleni irodánál 2016-ban, írta a Magyar Idők a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz  (NAV) tartozó információs iroda beszámolója alapján.

Legtöbbször a bankok, a takarékszövetkezetek, a befektetési és más pénzügyi szolgáltatók adtak információt a hatóságnak. Volt olyan bank, amelyik 2500 alkalommal kereste meg a NAV különleges irodáját. De pénzváltók, könyvelők, ügyvédek, közjegyzők és postai szolgáltatók is küldtek információkat. Az adatokat az iroda számos esetben továbbította a bűnüldözés szervezeteinek.

A pénzmosás elleni egység majdnem ötszáz üggyel kapcsolatban a költségvetési csalásokat és más visszaéléseket vizsgáló NAV-os pénzügyi nyomozókat kereste meg. Az iroda emellett több mint négyszáz alkalommal a rendőrséghez fordult, és százas nagyságrendben küldött információt a Terrorelhárítási Központnak, valamint a Nemzetbiztonsági Szolgálatnak is.

A pénzmosási gyanú miatt havonta átlagosan húsz ügyleti megbízást függesztettek fel tavaly: az esetek kétharmadában az iroda kezdeményezte az átutalások megakasztását, máskor az adott bankok, pénzügyi szervezetek fellépése állított akadályt a tranzakciók végrehajtása elé.

A különféle büntetőeljárások elindítása miatt 1,1 milliárd forint mellett 3,2 millió eurót, valamint csaknem egymillió dollárt és ötvenezer angol fontot vontak el az érintettektől. Tavaly körülbelül 2,4 milliárd forint akadt fenn a bűnüldözés hálóján az MTI összefoglalója szerint.