Óriáshitellel pénzeli Habony barátait a félig állami Gránit Bank

2017.05.10. 20:09

Óriásit kaszáltak azok, akik még év elején nagyon olcsón privatizálták az államtól a  budapesti Four Seasons mögötti, 8200 négyzetméteres OGYÉI-épületet a Zrínyi utca 3-ban. 

Az épületet 3,87 milliárdért vitte el az EastCastle Investments Kft, mely a máltai EastCastle Investments Limited Liability Company magyarországi tulajdona. Ez az offshore vállalat pedig a többek közt a Princess pékségeket is vivő Michael Gagelhez, Habony Árpád, Rogán Antal és tiborcz István grúz-izraeli barátjához kötődik erősen. 

Tudhattak valamit

Az árverés nyertese egyébként nem veheti birtokba az épületet, mert a kiírás szerint köteles ingyen bérbe adni az épületet az ott működő Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) -, amíg az MNV át nem költözteti azt.

Ez a kitétel egyébként azért fontos, mert így a licitálónak tényleg csak akkor érheti meg az ingatlan megvétele, ha teljesen biztos lehet benne, hogy az állam hamarosan kiköltözteti az OGYÉI-t az épületből, aminek a bizonyosságáról jelenleg hivatalosan nem lehet tudni semmit.

Most a Heti Válasz ránézve a nyilvános hitelbiztosítéki nyilvántartásból megnézte, hogy a Gagelék kötődő, 3 millió forinttal alapított EastCastle Investments Kft.-t már meg is hitelezte 2,2 milliárd forinttal a 45 százalékban állami tulajdonú Gránit Bank. A fedezet pont a szuperolcsón, egyes szakértők szerint féláron megszerzett Zrínyi utca 3. alatti ingatlan. 

Nagy kockázatot vállal elvileg ezzel a részben állami bank is, ugyanis ha az állam nem költözteti arrább az OGYÉI-t jó ideig, akkor sokat bukhatnak ők is a hitelen. Érdekes lesz figyelni, hogy a szabályozás végül kisegíti-e a Habonyékhoz kötődő bizniszt a papíron szorultabb helyzetükből, hogy irtózatos előnnyé változtassa azt.