Habony barátjának üzlettársa a gyanús állami ingatlanárverés győztese

2017.01.25. 15:21

Feltűnően olcsón, egy elég furcsa árverésen kelt el a múlt héten a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) árverésén a Budapest belvárosi Zrínyi utca 3. alatt található irodaépület.

Az ötcsillagos Four Seasons szálloda mögött álló ingatlant 3,87 milliárdért vitte el a szerencsés nyertes, aki a Heti Válasz szerint egy ingatlanos vállalkozáson keresztül kapcsolódik a Habony Árpád barátjaként emlegetett izraeli-grúz üzletemberhez, Michael Gagelhez.

Az eladási ár becslések szerint jóval a piaci érték alatt van, bár az is igaz, hogy a kiírás szerint az épületet ingyen, határozatlan időre bérbe kell adni az ott székelő állami intézménynek, ami csökkentheti a valós értékét. Korábban megkérdeztük az MNV-től, hogy miért ebben a konstrukcióban hirdették meg az ingatlant, de nem kaptunk választ.

Ettől függetlenül elég furcsa volt, hogy egy ekkora értékű ingatlanért két szerényebb vagyonú magánszemély, György Rudolfné, egy esztergomi iskola gazdasági ügyintézője és Rózsa Judit, egy budapesti játékbolt üzletvezetője között zajlott a licit. 

Végül Rózsa Judit vitte el az épületet, aki a Válasz szerint üzletileg összeköthető Michael Gagellel, akit Habony barátjaként emlegetnek. A kapcsolat a következő:

  1. Rózsa Judit igazgat néhány olyan hazai vállalkozást, amely egzotikus offshore társaságok tulajdonában van. Ezek egyike ingatlan-adásvétellel, -kezeléssel és -üzemeltetéssel foglalkozik. A neve: EastCastle Investments Kft. 
  2. Ennek a cégnek a tulajdonosa a máltai EastCastle Investments Limited Liability Company.
  3. A máltai cég kézbesítési megbízottja egy Békés Ádám nevű ügyvéd. Ahogy korábban megírtuk,  ő Rogán Antal sötét oldalának, Kertész Balázs cégének, a Monavis Kft.-nek az ügyvédje is volt.
  4. A cég egyszemélyi tulajdonosa pedig  egy Dina Moshavi nevű, a II. kerületi Fillér utcában élő hölgy. 
  5. Ő pedig az izraeli-grúz üzletember, Michael Gagel testvére, akit állítólag jó barátságot ápol Habony Árpáddal. Ő egyébként a Princess pékséglánc tulaja is.
  6. A Heti Válasz szerint Dina és Michael magyarországi tevékenysége nem különíthető el egymástól: Dina Fillér utcai lakásában működik például Michael egyik emblematikus vállalkozása, a BKV ingatlanügyeiben is feltűnő Welt-Stadt Immobilien Kft.

A lap persze megjegyzi, hogy mivel az MNV árverésén magánszemélyek licitáltak, ezer százalékig nem állíthatják egyértelműen, hogy a játékboltos nő Habony izraeli barátainak vette meg a Four Seasons „hátoldalát”. Az viszont biztos, hogy Rózsa Judit jelen pillanatban egyetlen ingatlan-adásvételre szakosodott vállalkozást üzemeltet, mely – egy közbeiktatott máltai cégen keresztül – a Gagel családhoz tartozik.