Ősztől jöhet az újabb rezsicsökkentés

2017.05.11. 09:34

Szeptemberre szociális alapú áram- és gázárcsökkentési javaslatot dolgoz ki az Energiahivatal (MEKH), mondta a Népszavának Dorkota Lajos, a hivatal elnöke. Javaslatuk nem érinti a többi rezsidíjat, például távhőt, a vizet vagy hulladékot. 

Janka néni a rezsicsökkentésről

A kedvezményezetti körbe beletartozhatnak a nehéz szociális helyzetűek, a nagycsaládosok vagy akár a nyugdíjasok is. Dorkota a csökkentés mértékét nem kívánta megbecsülni. A lap úgy tudja, felmerült a karácsonyi Erzsébet-utalványhoz hasonló rezsiutalvány ötlete is.

Rezsicsökkentés Sümeghy módra

Az újabb rezsicsökkentést a kormány részéről már többször belengették, ennek módja, mértéke és időpontja viszont elég bizonytalannak tűnt, csak annyi tűnt határozott szándéknak, hogy ezt még a választások előtt meglépik.

Ami mindenképpen új Dorkota felvetésében, hogy a rezsicsökkentés nem vonatkozna mindenkire.

A Fidesz eddig az ilyen ötletektől mereven elzárkózott.

2007 és 2011 között már élt szociális alapú gázártámogatási rendszer, azt azonban fokozatosan kivezették, helyette mindenkire vonatkozó, többlépcsős rezsicsökkentés jött. A kormány általános rezsicsökkentésének bírálói legtöbbször azt hánytorgatják fel, hogy a rezsicsökkentés nem a rászorultakat segítette, hanem egy rosszul célzott, a piacot torzító és hosszú távon inkább károkat okozó állami beavatkozás volt.