Nyomoz a rendőrség a korrupt pécsi buszbeszerzés ügyében

2017.05.22. 11:27 Módosítva: 2017.05.22. 16:45

Nyomozást folytat a rendőrség a két évvel ezelőtti, gyanús pécsi buszbeszerzési ügyben – derül ki Polt Péter legfőbb ügyész írásbeli válaszából, amelyet Szakács László, MSZP-s országgyűlés képviselő válaszára adott. A korrupciógyanús üzlet - amelyet anno a Népszabadság szellőztetett meg - során 700 millió forinttal károsíthatták meg az adófizetőket, ennyivel fizetett ugyanis többet az önkormányzat a buszpark felújításáért a szükségesnél.

Az önkormányzati tulajdonú Tüke Busz Zrt. összesen 3,5 milliárd forintért vásárolt 115 használt Volvo buszt 2015-ben. A Tüke által kiírt közbeszerzésen csak a holland Bus&Coach Trade BV indult egy nyolcéves Volvo-flottával, így a céget győztesnek hirdették ki, holott még 2014 decemberében a Volvo Hungária Kft. vezetője levélben tájékoztatta a Tükét, hogy Hollandiában eladásra vár egy nyolcéves Volvo-flotta. Végül ezt a flottát vették meg Pécsre 2015-ben, csakhogy nem a Volvo Hungária által ajánlott holland cégtől, hanem a közbeszerzés alapján a Bus&Coach közbeiktatásával, és a Népszabadság információi szerint 700 millió forinttal többért.

Szakács László idén májusban írásbeli kérdésben érdeklődött Polt Péternél, folyik-e nyomozás az ügyben, és ha igen, milyen bűncselekmény gyanúja miatt. Polt válaszából kiderül, hogy 2016 novembere óta nyomoz a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával, és már le is foglalták a buszbeszerzéssel kapcsolatos iratokat. Arra egyelőre nem tudott felelni a legfőbb ügyész, mikorra várható a nyomozás vége. 

A Szabad Pécs meg nem erősített forrásból úgy értesült, a magyar hatóságok érdeklődésén felül a hollandokét is felkeltette az eset: a lap információi szerint a holland ügyészség nagyobb mennyiségű készpénzt foglalt le egy pécsi kötődésű, Hollandiában élő magánszemélytől, és a két ország bűnüldözési szervei együttműködnek.