Busás fizetések, külföldi utak: bűncselekmény miatt nyomoznak a végrehajtóknál

2017.06.16. 07:56

Három gyanúsítottja van annak a Magyar Bírósági Végrehajtó Karnál folytatott büntetőeljárásnak, amelyet különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indítottak még két éve, tudta meg a Magyar Nemzet. Eredetileg az Igazságügyi Minisztérium fordult a hatóságokhoz, miután átvilágította a szervezet jogi pénzügyi és informatikai működését.

A jelentés szerint milliókat vettek ki a pénztárból külföldi utak napidíjaként elszámolva és több vezető éves fizetése is meghaladta a 10 millió forintot, a kifizetések egy része a gyanú szerint szabálytalan volt. A tiszteletdíjak kifizetését például a testület választmányának kellett volna jóváhagynia, de nincsenek erről hivatalosan aláírt vagy elfogadott kimutatások.

Krejniker Miklós, aki 20 éven keresztül elnöke volt, 2010 és 2015 között több mint 70 millió forintot kapott fizetésként, külföldi utakra összesen 6 millió forint napidíjat kapott. A korábbi alelnök, Császti Ferenc 45 milliót keresett, külföldi utazásra pedig 7 millió forintot kapott.

A lap szerint Császti munkaszüneti napokra is elszámolta járandóságát, Krejniker pedig a számítások alapján többnyire napi 12 órát töltött munkával. A két vezető csaknem állandó résztvevője volt külföldi utaknak, 2010–2015 között több mint negyven külföldi eseményen vett részt a köztestület vezetése. Az úti célok közt volt például Kanada, Skócia, Kréta, Ciprus, valamint a Dél-afrikai Köztársaság is. Az utakra több alkalommal rokonok, ismerősök is elkísérték a tagokat.