Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Csalók jelentkezhetnek a hirdetésére

2017.07.06. 12:59

Apróhirdetésekkel kapcsolatos csalás terjed az interneten, a rendőrség arra kér mindenkit, hogy ne postázzanak csomagot addig, amíg a fizetés valódi visszaigazolása nem érkezik meg, vagy a pénzt meg nem kapták – írja a Police.hu.

A feltehetően külföldi elkövetők magyar apróhirdetési oldalak hirdetéseire jelentkeznek e-mailben, mint lehetséges vásárlók. Rövid levelezést folytatnak angol nyelven az eladásra szánt tárgyról, valamint annak eladási áráról, majd jelzik a vételi szándékot. A fizetés vonatkozásában rendszerint a PayPal rendszert jelölik meg. Amennyiben az eladó nem rendelkezik PayPal fiókkal, arra kérik, hogy regisztráljon.

A fizetéshez szükséges PayPal adatokat elkérik, majd rövid időn belül e-mailt küldenek arról, hogy a vételi árat kifizették, sőt a postaköltséggel összegével, azaz néhány száz euróval többet is, de az eladó azt előre kell kifizesse Western Union utalással a szállítmányozónak egy megadott címre.

Ezzel párhuzamosan az eladó egy PayPal címzéssel ellátott álüzenetet is kap, amelyben azt az érzetet keltik, mintha a PayPal jelzése lenne arról, hogy a befizetés valóban megtörtént, és az ténylegesen csak akkor lesz végleges, ha az eladó a posta költséget a megadott címre Western Union utalással kifizeti. A posta költsége változó, általában 200-300 euro körüli összeg. Amennyiben az eladó a szállítási díjat kifizeti, vagy a tárgyat elpostázza, az ellenértéket nem kapja meg, így bűncselekmény áldozatává válik.

A rendőrség arra kéri az interneten hirdetőket, hogy ne postázzanak csomagot addig, amíg a fizetés valódi visszaigazolása nem érkezik meg, vagy a pénzt meg nem kapták. A készpénz befizetését igazoló, de a szállítás összegének kifizetésére felszólító e-mail nem valós, ilyet a PayPal soha nem küld ügyfeleinek. A befizetés addig nem történt meg, amíg az a PayPal számlán nem látható. Ha a vásárló befizetésre hivatkozik, ellenőrizze a számlája forgalmát.

Az álvevő által megjelölt 200-300 euro szállítási díj irreálisan magas, európai viszonylatban egy csomag külföldre postázás díja általában ennek a töredéke. A rendőrség arra kér mindenkit, hogy soha ne kössenek olyan üzletet, aminek a részletei a fizetés és a szállítás vonatkozásában nem tisztázottak, és hogy saját személyes adataikat, belépési azonosítóikat soha ne adják meg senkinek, a számlájukhoz tartozó fiókba emailben küldött üzenetből ne próbáljanak meg belépni.