Vizsgálják, rosszabb-e a magyar jégkrém, mint az osztrák

2017.07.21. 08:09

Újabb, a kettős minőség kiszűrésére irányuló vizsgálat van folyamatban, ezúttal a nyári szezonális termékeket teszteli a Nébih – derül ki a Fazekas Sándorral készített interjúból, ami a Magyar Időkben jelent meg pénteken. 

Az agrárminiszter azt mondta, egy-két héten belül készen lesznek a laboreredmények, a hatóság köztük üdítőket, alkoholos italokat, söröket, grillezéshez kapcsolódó termékeket, szószokat, salátaönteteket, friss importzöldséget és -gyümölcsöket, valamint jégkrémeket vizsgál. Fazekas szerint az Európai Unióban "mára azok is tudomásul vették, hogy ez a probléma létezik, akik korábban tagadták a gyártók tisztességtelen gyakorlatát", a magyar kormány pedig szövetségeseivel együtt továbbra is jogszabályszigorítást szeretne elérni a kérdésben.

Hogy erre mekkora az esély, az kérdéses, mivel legutóbb arról érkeztek hírek, hogy az Európai Bizottság szerint nincs meggyőző biznyíték az élelmiszerek kettős minőségére a keleti és a nyugati tagállamokban. Fazekas mindenesetre azt mondta, Brüsszel döntése előtt hazai jogszabályt sem fognak alkotni, ezt majd az uniós szabályozáshoz képest teszik meg. 

Az agrártárca vezetője beszámolt róla, hogy húszpontos akcióterv van készülőben az élelmiszerminőség területén. Többek közt a hatósági munkát erősítik majd erősebb technológiai háttérrel, és az élelmiszerkönyvben is várhatók újabb módosítások, például a tejtermékek területén (eddig a kenyérfélék és a húsok kerültek sorra). Fazekas elmondta, egy a némethez hasonló hazai minősítési rendszer bevezetésén is gondolkozik a kormány, ennek segítségével pontosan látszana, melyik a hazai termék, melyik régióban készült az adott áru.

Az interjúban szóba került az uniós agrártámogatási rendszer jövője is. Fazekas Sándor szerint bizonyos lobbiérdekek szívesen átcsoportosítanának a területről forrásokat, vagy másra fordítanának több pénzt a gazdák támogatása helyett. A magyar kormány azonban a gazdákra akarja alapozni az agrárium jövőjét, ezt az álláspontot képviseli Brüsszelben a visegrádi országokkal és a balti tagállamokkal közösen, mondta.