Pénzügyi akadémiát indít a tőzsde

2017.07.27. 13:40

Budapesti Pénzügyi Akadémia Zrt. (BPA) néven fog felsőoktatási intézményt alapítani a BÉT, derül ki a cég csütörtöki közleményéből. A BPA száz százalékban a tőzsde tulajdonában lesz, annak leányvállalataként fog működni.

“Az új cég létrehozásával erősíteni tudjuk a pénz- és tőkepiaci képzési tevékenységet, melynek első kurzusai a tervek szerint már idén ősszel elindulhatnak” - mondta Végh Richárd, a BÉT elnöke a cég közgyűlésén. Végh arra számít, hogy a magyar tőkepiac fejlődni fog az általuk képzett szakemberek segítségével.

Az akadémia alapítása egybevág a Nemzetgazdasági Minisztérium céljaival a pénzügyi ismeretek terjesztése terén. Az NGM áprilisban döntött róla, hogy pénzügyi tudatosságra nevelő tárgyat vezet be ősztől a szakgimnáziumokban, a szükséges tananyagok fejlesztését és a tanárok felkészítését a BÉT-et is tulajdonló Magyar Nemzeti Bank által létrehozott alapítvány segíti. 

Az átlag magyar pénzügyi ismeretei egyébként fájóan hiányosak, több felmérés is bizonyítja, hogy a népesség nagyobb része teljesen fogalmatlan pénzügyekben, a maradék pedig túlságosan félve, óvatoskodva fektet csak be. Könnyen csapnak be minket különböző álbrókercégek, és a a devizahiteles katasztrófát is könnyebben megúszhattuk volna egy picit több pénzügyi tudatossággal.