Mérgező lehet a tojás Hollandiában

2017.08.02. 15:44

A holland élelmiszerbiztonsági hivatal, az NVWA arra szólította fel az ország lakosságát, hogy mérgező rovarirtó szer szennyeződés gyanúja miatt átmenetileg ne egyenek tojást - írja az MTI.

A hatóságok jövő vasárnapig megvizsgálják a rovarirtószer-szennyezés gyanújával bezárt 180 tojástermelő telepet, addig kérik a tojásfogyasztás felfüggesztését. Eddig 27 telepen találtak szennyezett tojásokat. Ezeknek a telepeknek a kódjával jelölt tojások mérgező Fipronil rovarirtó szert tartalmaznak.

Eddig annyit lehet tudni, hogy a holland telepek mellett Németországban négy, Belgiumban pedig egy tojásüzemben használták a valamilyen okból Fipronil rovarirtó szerrel kevert Dega-16 fertőtlenítőszert. Azt még vizsgálják a hatóságok, hogy a rovarirtó szer a holland gyártóüzemben, vagy a belga kereskedőnél keverték-e be.

A holland hatóságok milliószám távolítják el a szupermarketekből a szennyezett tojásokat. Észak-Rajna-Vesztfáliában pedig a német hatóságok 900 ezer tojást távolítottak el az üzletekből.

"A tojástelepeket nem terheli felelősség az ügyben, a bűnös máshol keresendő" - jelentette ki Friedrich-Otto Ripke, a KAT alternatív állattartó egyesület és a német baromfiipari egyesület elnöke a Neue Osnabrücker Zeitung lapnak adott interjúban.