Mészáros és Tiborcz köre viszi a Balaton legjobb telkeit

D  NL20110807041
2017.08.03. 06:45 Módosítva: 2017.08.03. 11:31

Ha nyár, akkor Balaton, ha pedig Balaton, akkor, egyre inkább úgy néz ki, Tiborcz István és Mészáros Lőrinc. Úgy tűnik ki ugyanis, hogy Orbán Viktor veje és jó barátja, vagy hozzá kevés lépésben köthető érdekkörök vásárolták meg nemrég a Balaton körül az eladó jó vízparti telkek, különösen a kempingek nagy részét. A Heti Válasz csütörtöki számában összeszedte, hogy hol tart éppen a nagy Balaton körüli tőkefelhalmozás. 

Ahogy arról korábban írtunk, Mészáros Lőrinc, és újabban első számú partnere, Jászai Gellért tulajdonában lévő Konzum megvásárolta a tó körül 106 hektárnyi kempinget üzemeltető Balatontourist Kft.-t, amelyhez 5200 kempinghely, 500 bungaló és egyebek mellett 200 mobilház tartozik a tó körül. De ezen kívül is került még Mészárosékhoz kemping más felvásárlásokon keresztül. Például:

  • a Diófa Ingatlan Befektetési Alap megszerzésével a Konzumhoz került a balatonalmádi Yacht Kemping;
  • a Konzum tulajdonában lévő cég tulajdonában lévő cég tulajdonában lévő Zion Europe Kft.-hez került idén nyáron a balatonakali Strand Kemping;
  • a Badacsonyörsön lévő volt Balaton Kemping és Vendégház is áttételesen két olyan cégnek, a Kisörs Vagyonkezelő Kft.-nek és a GKB Invest Kft.-nek a tulajdona, amelyek Jászai Gellért címére vannak bejegyezve;
  • a balatonkenesei volt Piroska Kemping pedig 2015 óta az MKB Bank egyik leányvállalatának a tulajdonában van, ebben a bankban pedig nemrég 49 százalékos részvényes lett Mészáros Lőrinc, így ez a kemping is végső soron hozzá került. 

De nemcsak Mészárosék terjeszkednek a Balatonnál, hanem Tiborcz István ismerősei is, Mészárosékkal tandemben. A keszthelyi Zala Kempinget, amelyet amúgy a Balatontourist üzemeltet, nemrég egy ismeretlen pécsi cég, a Standful Property Kft. vásárolta meg, ez a cég pedig nemrég a Magyar Építő Zrt tulajdonává vált. Ez a cég pár héttel ezelőtt még Mészáros üzlettársának, Szijj Lászlónak a tulajdonában volt, aki viszont részben a Paár Attila vezette WHB csoportnak adta el a céget.

Paár onnan lehet ismerős, azon kívül, hogy az ő cége újíthatta fel többek között a Várkert Bazárt, hogy neki adta el az Elios nevű sikercégében lévő részesedését Tiborcz István. A 100 ezer négyzetméteres fonyódi Napsugár kempinget pedig egy FND Kemping nevű cég vette meg, amelynek vezetője, egy bizonyos Kiss Zsófia közvetetten Tiborcz Istvánhoz köthető.

Ezekben a kempingvásárlásokban a Heti Válasz szerint két közös dolog is van: 

  • egyrészt ezeket a telkeket Jászaiék és a Tiborczhoz köthető körök is felszámolásokon vásárolták, jóval olcsóbban, mint amennyiért korábban meg voltak hirdetve,
  • másrészt a vásárláshoz és a fejlesztéshez mindig a B3 Takarék adott finanszírozást, amelynek vezetője Vida József Mészáros Lőrinc egyik bizalmi emberének számít

Ráadásul az újdonsült kempingtulajdonosok a jövőben állami támogatásokra is számíthatnak, egy tavalyi kormányhatározatban ugyanis az szerepel, hogy kempingfejlesztésre 5 milliárd, minőségi szálláshelyek építésére 6 milliárd, foglalkoztatásra és energetikai korszerűsítésre pedig összesen 11 milliárd forintot akar majd az állam szétszórni a Balaton körül.