Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Hatmilliós prémiumot kapott a MÁV-vezér

2017.08.11. 08:13

Éves alapbérük 10–80 százalékának megfelelő prémiummal honorálta a kormány az állami cégvezetők teljesítményét 2016-ban – derült ki Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára Tóth Bertalan szocialista országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszából, amiről az Mno.hu számolt be.

Hogy ez mennyi pénzt jelent konkrétan? A lap számításai alapján

  • a legtöbb prémiumot a követeléskezelő MKK Zrt. vezérigazgatója kaphatta, aki bruttó 46,8 millió forintot keres évente, amihez tavaly 20 százalékos prémiumot, 9,3 millió forintot csaphatott hozzá.
  • De Dávid Ilona, a MÁV vezérigazgatója is jól járt, ugyanis ő éves szinten 60 millió forintot keres, ami 10 százalékos prémium esetén 6 millió forint jutalmat jelent.
  • A Magyar Postát irányító Illés Zoltán öt hónap munka után – ő tavaly augusztusban váltotta Szarka Zsoltot – ötmillió forint prémiumot könyvelhetett el, mivel a Posta a 20 százalékos kategóriába tartozik.
  • De a személyszállítással foglalkozó MÁV Start Zrt. vezérigazgatója is jól járt: Csépke András 3,6 millió forintos jutalmat kapott tavalyi munkájáért. A légi irányító HungaroControl Zrt.-t vezető Szepessy Kornél viszont úgy kapott nem sokkal kevesebb pénzt, 3,4 millió forintot, hogy a cége a 9,5 százalékos kategóriába tartozik.

A cikkből kiderül még, hogy a 80 százalékos prémiumot az Észak-dunántúli Vízmű Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese és a Duna Menti Vízmű Zrt. műszaki igazgatója kapta, de a fellelhető adatbázisok alapján nem lehet tudni, hogy ez pontosan mennyi pénzt jelent.

A nagy prémiumosztogatás alól kivételt képeznek a Magyar Export-Import Bank Zrt. és a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezető tisztségviselői, mert ők 2015 óta sem prémiumban, sem jutalomban nem részesültek.

Az állami cégvezetők fizetéseiről részletesebben ebben a cikkben írtunk nemrég.