Újabb szennyezett tojástermékeket talált a Nébih

2017.08.24. 18:45 Módosítva: 2017.08.24. 19:02

Újabb termékekben mutatott ki fipronilt a Nébih laboratóriuma, és a RASFF riasztási rendszeren is érkezett tájékoztatás arról, hogy – több tagország mellett – hazánkba is szállítottak szennyezett tojáslé és pasztörizált tojásrántotta termékeket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 

Az Európa jelentős részét érintő tojásszennyezési botrány kapcsán folyamatosan zajlanak a vizsgálatok. A Nébih nem csak egy szegmenst, hanem a teljes lánc minden elemét ellenőrzi, a termék vizsgálatán túl ebbe többek között a telep szerfelhasználása és az ólakban található alom ellenőrzése is beletartozik.

A tojás és tojás termékek laboratóriumi vizsgálatai során az eddigi 100 mintából 75 mérését zárták le a szakemberek. A friss eredmények közül teljes tojáslében, valamint egy étkezési- és egy ipari tojás tételben igazolták fipronil határérték feletti jelenlétét a vizsgálatok. A mintavétel folyamatos, és a nyomon követési vizsgálatokat is megkezdték.

A termékekkel kapcsolatos részletek (azonosító adatok, egyéb információk) elérhetőek a NÉBIH folyamatosan frissülő tematikus aloldalán.

A szakemberek – a hazai célellenőrzés mellett – kiemelten figyelik a nemzetközi eseményeket, valamint a RASFF rendszerbe felkerülő információkat. Utóbbi felületen érkezett tájékoztatás arról, hogy német gyártású, fipronilt tartalmazó pasztörizált tojássárgája, valamint pasztörizált tojásrántotta termékből Magyarországra is szállítottak. A NÉBIH haladéktalanul felvette a kapcsolatot az érintett hazai vállalkozással. Szerencsére a termékből nem érkezett hazánkba.  • Tippek
  • Árfolyam