Szilvia
5 °C
16 °C

Mészáros Lőrinc kezébe kerülhet a bicskei malom

2017.09.27. 11:49

Mészáros Lőrinc érdekkörébe kerülhet a bicskei malom – állították az Agrárszektornak iparági források. Az üzletember a csődbe ment tatabányai Sikér Malomipari Zrt. felszámolási eljárásában vásárolja meg az üzemet. 

Érvényes és eredményes pályázat érkezett a bicskei malomra, de a szerződéskötés még folyamatban van, és annak megtörténtéig egyéb információt nem áll módunkban adni – mondta a lapnak Várday Zsuzsanna, a Nemzeti Reorganizációs Kft. felszámolóbiztosa.

A felszámoló a malmot, illetve a benne lévő gépeket és berendezéseket az augusztus közepén zárult nyilvános pályázati felhívásban 700 millió forintos irányáron hirdette meg. Iparági szakértők szerint a nyertes ajánlat 300 millió forintról szólt, így Mészáros Lőrinc (amennyiben tényleg róla van szó) olcsón juthat a feldolgozóhoz, de más komoly érdeklődő nem is akadt. A 300 millió forintról szóló nyertes ajánlatot a felszámoló augusztus 15-i pályázati közleménye is megerősíti. A bicskei feldolgozó 60-70 ezer tonna búza feldolgozására lehet képes évente, ha újra üzembe állítják a felcsúti polgármester bővülő agrárbirodalmának részeként.

A Sikér Zrt. felszámolási eljárásában eddig egy nagykátai ipartelepre, egy budapesti ingatlanra, két tatabányai irodára és üzletre, a balatonboglári malomipari ingatlanra, a szekszárdi leválasztott malomipari ingatlanra, illetve a szekszárdi malomra, silókra és üzemi épületekre kötöttek, vagy köthetnek várhatóan adásvételi szerződéseket. Az érsekvadkerti malom iránt viszont a harmadik pályázati kiírásban sem volt érdeklődés, míg egy bicskei ipartelepre és szolgálati lakásra beérkezett vételi ajánlatot az alacsony ár miatt utasítottak el.

A tájékoztatás szerint a Sikér Zrt. felszámolási eljárása a teljes körű értékesítési eljárások befejezése után, leghamarabb jövő tavasszal fejeződhet be. A nyilvántartásba vett hitelezői követelésállomány 6 milliárd forintot tesz ki, és a cég minden vagyontárgya zálogjoggal terhelt. A felszámolásban előreláthatóan csak a zálogjogosultak juthatnak hozzá követelésük egy részéhez a nyilvántartásban szereplő hitelezői igények közül és esetleg az elmaradt munkabér-követeléssel bíró munkavállalók igényeit elégíthetik ki. A csőddel több száz termelő pénze ragadt a Sikérben. 

A tatabányai Sikér Zrt.-t az öt legnagyobb hazai piaci szereplő között tartották nyilván. A cég ellen tavaly indult felszámolási eljárás, miután nem sikerült megállapodnia hitelezőivel. A vállalkozás sorsát korábbi nyilatkozatok szerint a Széchenyi Bank bedőlése, a finanszírozó bankok és hitelbiztosítók visszalépése, a Gazdasági Versenyhivatal több mint 300 milliós kartellbírsága és az egyre élesebb iparági verseny pecsételte meg. A társaság legnagyobb hitelezői közé a NAV, illetve három, zálogjoggal rendelkező bank tartozik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?