4,8 milliárdért elárverezik a MiG-29-eseket

2017.10.26. 14:01 Módosítva: 2017.10.26. 14:31

Huszonhárom MiG-29-es repülőt, húsz hajtóművet, rakétákat, alkatrészeket árverez egyben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az Elektronikus Aukciós Rendszerben.

A Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében álló MiG-29-esek és tartozékaik együttes kikiáltási ára 4,8 milliárd forint, 8 milliós lépcsővel lehet rájuk licitálni. Az árverés kezdetének időpontja október 25-e szerda volt, november 14-től lehet licitálni, az aukció november 16-ig tart majd. A belépési küszöb igencsak magas, már az árverési biztosíték összege is meghaladja az 1,2 milliárd forintot, ami jócskán leszűkíti a vásárlói kört. 

ingó.PNG

A kiírás szerint a leendő vevőnek hadiipari tevékenységi engedéllyel kell rendelkeznie, és az írásbeli nyilatkozatot kell tennie arról, hogy a MiG-ekkel tervezett ügylet a mindenkori nemzetközi, illetve uniós szankciós rendelkezések maradéktalan betartásával történik. A tranzakciót jóvá kell hagynia Oroszországnak, ugyanis Magyarország és az Orosz Föderáció közt érvényben van egy szerződés, amely szerint a magyar fél nem adhatja el harmadik félnek, többek között külföldi jogi és/vagy természetes személyek, vagy nemzetközi szervezetek részére a volt Szovjetunió licencei alapján a  gyártott katonai eszközöket. Az új tulajdonosoknak hatósági külkereskedelmi engedélyt kell beszerezniük, ha később esetleg külföldre értékesítenék a leselejtezett gépeket. 

A MiG-29-eseket hét ével ezelőtt vonták ki a forgalomból, a típussal 2010. december 7-én hajtotta végre a honvédség Dongó százada az utolsó kiképző repülést. A leselejtezett gépek közül nyolcat már 2011-ben árverésre bocsájtottak

A 2008-as kecskeméti repülőnapon láthatta a nagyközönség utoljára a magyar MiG-29-eseket
A 2008-as kecskeméti repülőnapon láthatta a nagyközönség utoljára a magyar MiG-29-eseket
Fotó: Nagy Attila Károly / Index

Kerestük a Honvédelmi Minisztériumot, hogy megtudjuk miért egyben árverezik el a felszerelést, kik lehetnek a potenciális vevők, vannak-e már komoly érdeklődők. Azt is megkérdeztük, hogy elméletben lehetséges-e, hogy valaki megveszi, felújítja, röpképessé teszi a gépeket, majd engedéllyel eladja például egy amerikai magángyűjtőnek vagy másik ország légierejének, illetve hogy elvégezték-e már az árverésre kínált rakéták hatástalanítását. Amint a tárca válaszol, közöljük.