Venezuela hivatalosan is a csőd szélére került

2017.11.03. 11:06

Venezuela elnöke, Nicolas Maduro egy csütörtöki tévébeszédében elismerte, hogy az állam nem tudja tovább finanszírozni a hiteleit, így újra kell tárgyalni az állam és az állami olajvállalat, a PDVSA külső adósságát – írja a CNN. Venezuelának összesen nagyjából 65 milliárd dollárnyi adóssága van, leginkább amerikai befektetők felé, de Kína és Oroszország felé is van tartozása.

Ha Maduro kormánya nem tud megállapodni Wall Street-i és egyéb hitelezőivel, akkor az ország hivatalosan is fizetésképtelen lesz, vagyis gyakorlatilag csődbe megy. Ennek a CNN szerint többek között olyan következményei lehetnek, hogy 

a hitelezők fedezetként lefoglalhatják Venezuela olajmezőit,

vagyis legnagyobb, sőt gyakorlatilag egyetlen valamennyire is megbízható jövedelmétől fosztanák meg a venezuelai kormányt. Márpedig nem lesz könnyű dolga Maduro kormányának a tárgyalásokon, ahogy pár éve a hasonló helyzetbe került Argentínának sem volt, amikor újra akarta tárgyalni az államadósságát az azt felvásároló amerikai befektetőkkel. Az argentin kormány 15 évig tartó jogi vitába keveredett a  – kormány által csak „keselyűknek” becézett – hitelezőivel, miközben gyakorlatilag kizárták a nemzetközi pénzpiacokról, amibe belerokkant az ország gazdasága.

Nicolas Maduro egy elnöki sajtótájékoztatón, október 17-én
Nicolas Maduro egy elnöki sajtótájékoztatón, október 17-én
Fotó: Carlos Garcia Rawlins / Reuters

A tárgyalásokat az sem segíti majd, hogy Maduro elnök ezzel a feladattal Tareck El Aissami alelnököt bízta meg, akit viszont az amerikai kormány azzal vádol, hogy Aragua állam kormányzójaként több tonna kábítószert segített az Egyesült Államokba csempészni, ezért komoly szankciókat vetettek ki rá. 

Venezuela már jó ideje komoly humanitárius és gazdasági válságban van, az országban élelmiszer- és gyógyszerhiány van, amit kapni lehet, annak az ára az egekbe szökött, az ország valutája pedig az óriási infláció miatt már szinte semmit nem ér. Mindez politikai válsághoz és folyamatos tüntetésekhez vezetett, a kormányellenes és kormánypárti tüntetők rendszeresen összecsapnak egymással, a rendőrséggel és a hadsereggel, a válságnak pedig egyre több halálos áldozata van. Arról, hogy hogyan jutott ide a szinte az egész világgal hadakozó dél-amerikai ország, itt írtunk részletesebben