Előre láthatóak az építőipari pereskedések

2017.11.09. 14:42

Óriási mértékben nőttek az építőipari költségek, felszöktek az alapanyagárak és a bérek is erősen. Ennek az egyik legfőbb oka, hogy a hazai építőipart igen komolyan felpörgették az állami támogatások, egyszerre akar mindenki építeni.

Az alapanyagoknál Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ), valamint az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) felmérése szerint átlagosan 10–13 százalékos építőipari alapanyagár-emelkedés figyelhető meg. Miközben Budapesten egy projektvezető bére akár 40 százalékot is ugorhatott tavalyhoz képest, de egy betanított munkásnak is átlagosan 25 százalékkal kell többet adni, vette észre a Magyar Építéstechnika korábbi cikkét a Portfolio

Árváltozások 2016 áprilisához képest
A) Jellemezően használt építőanyag-csoportok Budapesten 
(%)
Országosan
(%)
beton 10 8
falazó anyagok:
                    tégla
                    zsalukő
                    gipszkarton
15
15
20
10
8
7
falazóhabarcsok, adalékanyagok 15 10
bitumenes szigetelőanyagok 15 20
hőszigetelő anyagok 20 20
faanyagok 15 10
tetőcserép 15 15
hideg padlóburkolatok 10 7
csempe 10 7
szaniteráru 15 6
elektromos kábelek, vezetékek 15 15
elektromos szerelvények 10 10
gépészeti szerelvények 8 6
B) Személyi jellegű kiadások (bér, közterhek, egyéb juttatások)      
segédmunkás 20 15
betanított munkás 25 20
szakmunkás 35 25
termelésirányító, műszaki vezető 37 23
létesítményfelelős (projektvezető) 40 25
C) Egyéb költségek      
fuvarköltség 8 5
építési törmelék elszállítása, lerakása 10 8
iroda- és lakókonténer bérleti díja 20 15
építőgépek bérleti díja 12 1

A lap cikke szerint, ha gazdaságilag teljesen elcsúszna egy adott projekt, akkor a megtérülését féltő vállalkozónak először érdemes megpróbálnia szerződésmódosításra rábeszélnie az ügyfeleit. Mondván, hogy nem látta előre, hogy mások is most akarnak majd nagyokat építkezni. Ez számára a legegyszerűbb és legolcsóbb.

Ha nem megy, akkor a vállalkozó megpróbálhatja bíróságon is kicsikarni a szerződésmódosítást. De ez egyrészt hosszadalmas eljárás lehet. Másrészt pedig a nemzetközi és a magyar bírói gyakorlat is jellemzően inkább a megrendelőt védi. Ennek egyszerűen az az alapja, hogy ha a felek pontosan és véglegesen meghatározták a létrehozandó művet, valamint a vállalkozói díjat, akkor a vállalkozó köteles a művet a vállalt áron létrehozni, és kész. 

A cégek megpróbálhatják még úgy is megtámadni a szerződést, hogy a bíróság érvénytelenítse azt, ilyenkor feltűnő értékaránytalanságra hivatkozhatnak. Vagy fel is mondhatják viszonylag gyorsan, de ennek a részleteiről egy normális szerződés egyébként is rendelkezik jellemzően. 

Korábban a MÉASZ egyébként már jelezte, hogy a költségek emelkedése miatt sok vállalkozó inkább a terméket rontja le.  Várhatóan több lesz a gagyibb épület, amiből kispórolják a normális építőanyagokat. Pontosabban az elnökük szerint az épülő lakások közt most

sok a „gazdaságosan” kivitelezett, vagyis a közepes minőségű alapanyagokból megépülő.