Felgyorsítja a kínai csomagok kézbesítését a Magyar Posta

2017.11.27. 14:49

Kínai-magyar vegyesvállalatot hoz létre a Magyar Posta két kínai logisztikai társasággal közösen, 3 millió eurós (900 millió forint) törzstőkével, az erről szóló megállapodást hétfőn alá is írták a Budapesten megrendezett kínai-kelet-közép-európai csúcstalálkozón, közölte a Magyar Posta az MTI-vel.

Abban bíznak, hogy a közös vállalattal a Kínából érkező küldemények gyorsabban érhetnek célba Európában és Magyarországon.

A tervek szerint az első küldemények

a közös vállalaton keresztül 2018 első negyedévének végén érkeznek Magyarországra.

A létrejövő vegyes vállalat, a Chinese-European Supply Chain Zrt. 35 százalékos tulajdonosa a Magyar Posta Zrt., szintén 35 százalékos tulajdonos a sanghaji székhelyű ZTO Express és 30 százalékos tulajdoni résszel rendelkezik a Ningbo Talents IT Co. Ltd.

Li Ko-csiang kínai (b) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kína-Kelet-Közép-Európa (KKE) csúcstalálkozó gazdasági és kereskedelmi fóruma után tartott sajtótájékoztatón a Pesti Vigadó Dísztermében
Li Ko-csiang kínai (b) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kína-Kelet-Közép-Európa (KKE) csúcstalálkozó gazdasági és kereskedelmi fóruma után tartott sajtótájékoztatón a Pesti Vigadó Dísztermében
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A vegyesvállalat célja egy európai logisztikai bázis kialakítása, amelynek feladata a Kínából érkező küldemények kezelése és a magyar címzettekhez, valamint más európai országokba való továbbítása. Abban bíznak, hogy így lerövidülhet a szállítási idő Kína és Európa, illetve Magyarország között.

A Kínából Magyarországra érkező levélküldemény mennyisége a teljes import levélvolumen 36 százalékát teszi ki. A Magyar Posta Zrt. a belföldi futárpiacon (CEP) piacvezető 34 százalékos részesedéssel. A ZTO Express küldeményvolumen alapján 2., árbevétel alapján piacvezető szereplő a kínai CEP piacon.

Tavalyi évben az összes küldemény 14 százalékát a ZTO szállította Kínában. A Ningbo Talents IT Co. Ltd. logisztikai technológiával foglalkozik, tevékenysége kiterjed monitoring rendszerek hardver- és szoftverfejlesztésére, intelligens nyomkövető termékek tervezésére, gyártására és értékesítésére is.