Multival tárgyal a CBA alapítója

2017.12.05. 07:54

Részletekbe nem szeretnék bocsátkozni, de azt muszáj leszögeznem, hogy semmit nem kívánok eladni, nem volt és nincs is ilyen tervem - mondta Baldauf László, a CBA tiszteletbeli örökös elnöke a Független Hírügynökségnek, miután a Portfolio.hu kedden azt írta, Baldauf László eladja a tulajdonában lévő CBA-üzletek legalább egy részét a Lidlnek.

A CBA tiszteletbeli örökös elnökének azt azonban nem tagadta, hogy tárgyal a német multival.

A Portfolio cikke szerint a Blaha Lujza téri CBA-ról és a Ferenciek terén lévő üzletről tárgyalnak, és több más, Baldauf tulajdonában lévő CBA helyén szintén valamilyen külföldi tulajdonú hálózat üzlete nyílhat. Baldauf a Portfolio megkeresésére nem reagált, a Lidl pedig nem akarta kommentálni az értesüléseket.

A Portfolio szerint terjed a pletyka, hogy Baldauf László kiszáll a kereskedelemből, ezért értékesíti boltjait, a portálnak nyilatkozó források szerint pedig a magyar tulajdonú üzletláncok nem biztos, hogy versenybe tudnak vagy akarnak szállni a boltjaiért. Így viszont pont a kormány céljaival ellentétesen változhatnak a tulajdoni arányok a kereskedelemben, vagyis csökkenhet a hazai tulajdonú boltok aránya. Pedig Baldauf eddig az Orbán-kormány minden lépését támogatta, ahol csak tudta:

  • teljes mellszélességgel kiállt a boltok vasárnapi zárvatartása mellett;
  • támogatta, hogy a kereskedelem 60-65 százalékban magyar tulajdonban legyen;
  • a CBA dolgozóit arra buzdította, hogy menjenek ki a békemenetre;
  • az irodáját pedig egy Orbán Viktorral készült közös képe díszíti, akit a XXI. század legnagyobb politikusának tart.

Éppen ezért a Portfolio egyik forrása meg is jegyezte, hogy „politikailag rendkívül kényes” lenne, ha a milliárdos csak multiknak adja el a boltjait, ezért nem is biztos, hogy száz százalékig megvalósul az üzlet.