Széles Gábor megcsinálta a Keleti Nyitást

2017.12.05. 06:07

Irán "eltökélt szándéka", hogy hosszabb távon Ikarus autóbuszokat gyártson - nyilatkozta Széles Gábor, az Ikarus vállalatcsoport elnöke a saját tulajdonában álló Magyar Hírlapnak.

Széles, aki a tagja volt a hétvégén Iránba látogató magyar de­legációnak, és ott ezer busz szállításáról kötött szerződést, már csak a három helyi jelölt közül kell kiválasztani a partnert, de erre heteken belül sor kerül majd. Tapasztalatai szerint a márkát "még mindig tisztelet övezi" arrafelé.

A Fidesz-közeli nagyvállalkozó elmondta, hogy az Ikarus évente háromezer autóbusz gyártását tervezi, ebből kétezret a külpiacokra szán.

Azt is elárulta, megkezdték a tárgyalásokat az orosz partnerekkel is, és bár erről még nem árult el rész­leteket, úgy vélte,

egyre biztosabb, hogy a Kamaz lesz Széles Gábor orosz partne­re.

Az Ikarus Kína felé is kacsingat, az ország legnagyobb autóbuszgyártójával, a Yinlonggal a nyáron alapítottak vegyesvállalatot.

Széles elmondta, hogy az iráni elvárások és a műszaki követelmények mások, ez a fej­lesztési kapacitásokat illetően komoly kihívást jelent az Ikarusnak, de a beruházásoknak köszönhetően ele­get tudnak tenni a megrendelői elvárásoknak. A perzsa országba szánt járművekbe Euro 4-es és Eu­ro 5-ös környezetvédelmi norma szerint készült motorokat építenek, ugyanis az ottani "finomítói adottságok" - azaz az olajiparnak 2015-ig tartó szankciók miatt elavult technikai szintje - következtében nem áll rendelkezésre olyan tisztaságú üzemanyag, amely az Euro 6-os motornál szükséges.