Engedély nélkül építkezett a Lidl

2017.12.05. 09:28 Módosítva: 2017.12.05. 15:47

Megfelelő engedélyek nélkül kezdett el új üzletet építeni a XI. kerületben a Lidl, az építkezés miatt Újbuda építésügyi hatósága építésrendészeti eljárást kezdeményezett. A Fehérvári út és a Galambóc utca sarkán építkező Lidlt a Magyar Nemzet nyomta fel a hatóságoknál, miután több olvasó jelezte a lapnak, hogy valami nincs rendben az építkezéssel. 

Az építkezés szélére kiakasztott tábla szerint a Lidl egy meglévő épületet alakít át élelmiszerüzletté, a munkagépek viszont látványosan lebontották a telken lévő földszintes épületet, majd a helyére a semmiből kezdtek el felhúzni egy újat. Csakhogy, mint kiderült, erre a Lidlnek nincs engedélye, egy új épület felhúzásához ugyanis építési engedély kell, míg az átalakításhoz csak településképi hozzájárulás, az áruházlánc pedig ez utóbbit váltotta ki. Az ügy most a fővárosi kormányhivatal I. kerületi hivatalánál van, hogy mi lesz végül az építkezéssel, egyelőre nem tudni.

Lidl: Nem történt szabálysértés

A Lidl délután eljuttatta az Indexnek a Magyar Nemzetnek írt levelét, amelyet most szó szerint közlünk.

"A Lidl Magyarország Fehérvári út 70/A. alatti építési tevékenysége Szemben a cikk tartalmával, a Lidl átalakítási munkálatokat végez az ingatlanon, a vonatkozó jogszabályokkal összhangban. A Lidl az átalakítás megkezdése előtt megkereste a XI. kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal Építési Osztályát, amely hatósági állásfoglalásában megerősítette, hogy „A tárgyi ingatlanon meglévő épület átalakítási munkálataira és homlokzatának megváltoztatására nem kell az építési hatóság engedélyét kérni.” A Lidl az átalakítás keretében jogszerűen végez nem teljes körű bontási és építési munkálatokat, amelynek eredményekén - szemben a cikk állításával - nem egy „valóságos pláza”, illetve egy bevásárlóközpont, hanem az eredeti épület méreteivel és helyével megegyező nagyságú Lidl áruház jön létre. Szemben a cikk állításaival a Lidl semmilyen szabálysértést nem követettel el, Lidl-lel szemben indított hatósági eljárásról nincs tudomásunk."