Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Luxuslakásokat építenek az MNB alapítványai?

2017.12.05. 09:00 Módosítva: 2017-12-05 10:25:38

A Pallas Athéné alapítványok már egy ideje ingatlanberuházásokba forgatják a Magyar Nemzeti Banktól kapott közpénzt, nemsokára viszont egy új ingatlanpiaci szegmensben is kipróbálhatják magukat, ugyanis a 24.hu szerint a tavaly ősszel bejelentett új üzleti negyedben luxuslakásokat is építenének.

Az alapítványok vagyonát kezelő Optima Zrt. még tavaly ősszel vásárolta meg a Váci úton lévő egykori csavargyár területét 17 milliárd forintért, ahová az első bejelentések szerint irodakomplexumot tervezett felhúzni. Akkor arról volt szó, hogy brexit miatt Nagy-Britanniát elhagyó pénzügyi cégeket akarnak az ingatlanba csábítani, azóta viszont kicsit változott a terv, a fejlesztés nyugati, Dunára néző oldalára luxuslakásokat építenének. 

Ezt azért teheti meg az Optima, mert a XIII. kerület tavaly novemberben (két hónappal azután, hogy az Optima megvette az ingatlant) módosította a kerületi építési szabályokat, előtte a telekre csak üzleti ingatlant lehetett volna építeni. A kormány pedig a múlt héten nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította az alapítványok nagy ingatlanprojektjét. 

Még egy dologban vár döntésre az Optima a 24 szerint: az egykori csavargyár helyére álmodott iroda- és apartmankomplexumhoz ugyanis egy 90 méter magas „felhőkarcolót” is terveznek építeni, ehhez viszont még szükséges a főváros engedélye. 

Az MNB alapítványai eddig irodaépületeket vettek befektetési céllal, például a Széll Kálmán tér fölé magasodó Postapalotát vagy két irodaházat a Millenáris Parkban, saját maguk számára pedig a Várban és a budai hegyekben vásároltak villákat és műemlék épületeket. 

Cikkünk megjelenése után az MNB közleményt jutott el az Indexnek, melyben közölték: „A megjelent hírekkel ellentétben a tervek között nem szerepel sem lakások, sem 90 méteres magasház építése.”