Orbán
15 °C
23 °C

Luxuslakásokat építenek az MNB alapítványai?

2017.12.05. 09:00 Módosítva: 2017-12-05 10:25:38

A Pallas Athéné alapítványok már egy ideje ingatlanberuházásokba forgatják a Magyar Nemzeti Banktól kapott közpénzt, nemsokára viszont egy új ingatlanpiaci szegmensben is kipróbálhatják magukat, ugyanis a 24.hu szerint a tavaly ősszel bejelentett új üzleti negyedben luxuslakásokat is építenének.

Az alapítványok vagyonát kezelő Optima Zrt. még tavaly ősszel vásárolta meg a Váci úton lévő egykori csavargyár területét 17 milliárd forintért, ahová az első bejelentések szerint irodakomplexumot tervezett felhúzni. Akkor arról volt szó, hogy brexit miatt Nagy-Britanniát elhagyó pénzügyi cégeket akarnak az ingatlanba csábítani, azóta viszont kicsit változott a terv, a fejlesztés nyugati, Dunára néző oldalára luxuslakásokat építenének. 

Ezt azért teheti meg az Optima, mert a XIII. kerület tavaly novemberben (két hónappal azután, hogy az Optima megvette az ingatlant) módosította a kerületi építési szabályokat, előtte a telekre csak üzleti ingatlant lehetett volna építeni. A kormány pedig a múlt héten nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította az alapítványok nagy ingatlanprojektjét. 

Még egy dologban vár döntésre az Optima a 24 szerint: az egykori csavargyár helyére álmodott iroda- és apartmankomplexumhoz ugyanis egy 90 méter magas „felhőkarcolót” is terveznek építeni, ehhez viszont még szükséges a főváros engedélye. 

Az MNB alapítványai eddig irodaépületeket vettek befektetési céllal, például a Széll Kálmán tér fölé magasodó Postapalotát vagy két irodaházat a Millenáris Parkban, saját maguk számára pedig a Várban és a budai hegyekben vásároltak villákat és műemlék épületeket. 

Cikkünk megjelenése után az MNB közleményt jutott el az Indexnek, melyben közölték: „A megjelent hírekkel ellentétben a tervek között nem szerepel sem lakások, sem 90 méteres magasház építése.”