Lukács
1 °C
14 °C

Az utcai hirdetések négyötödét eltüntetik Kaposváron egy új rendelet alapján

2017.12.07. 14:42

80 százalékkal csökkentik Kaposváron a közterületi reklámhordozók számát Kaposvár közgyűlésének döntése alapján – írja az MTI.

Az öt ellenzéki képviselő tartózkodása mellett elfogadott rendelet alapján a somogyi megyeszékhelyen található 381 reklámhordozóból 62 marad, ebből 18 az önkormányzat tulajdonában lesz, a többit bérleti díj fizetése fejében pályázaton nyertes vállalkozók helyezhetik ki. Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester utalt arra, hogy a szabályozásra törvény adott lehetőséget, a városvezető a döntés szükségességét a városkép védelmével, arculatának megőrzésével indokolta.

A politikus "egészségre ártalmas vizuális környezetszennyezésnek" nevezte azt, ami a közterületi reklámoknál a nagyobb városokban tapasztalható. A helyi hirdetőfelületekről azt mondta: dülöngélő táblákat, letépett, összefirkált plakátokat egyaránt látni. Az előterjesztésben szerepel, hogy a közterületen vagy közterületről látható magánterületen reklám és reklámhordozó csak úgy, és olyan megjelenési formában helyezhető el, amely figyelembe veszi Kaposvár építészeti és táji örökségét, amely megjelenésével aránytalanul nem sérti vagy akadályozza ezen értékek érvényre juttatását. Szita szerint a változtatással ennek kívánnak megfelelni.

Pintér Attila (DK-Együtt-MSZP) azt mondta: az önkormányzati rendeletet megelőző, a településkép védelméről szóló törvény módosítása miatt a szakmai szervezetek, köztük a Magyar Reklámszövetség is nemtetszését fejezte ki. Úgy gondolták, hogy ezzel drasztikusan beavatkoznak a reklámpiac működésébe. Pintér szerint jó, ha a város előírásokat fogalmaz meg a reklámhordozók küllemét, állapotát, elhelyezését illetően, de azt, hogy hány reklámhordozóra van szükség, a piacnak kellene diktálnia.

Kiss Tamás (Jobbik) azt mondta: "mindannyian tudjuk, milyen politikai körülmények, visszásságok között született meg a törvény", amit most egy "szép településképi köntösbe bújtatnak". Borhi Zsombor (Fidesz-KDNP) alpolgármester annak a véleményének adott hangot, hogy ne a multicégek határozzák meg, milyen városban éljenek, milyen várost építsenek a kaposváriak. A politikus Kiss Tamásnak azt mondta, megérti az aggodalmait, de "megnyugodhat, tiltott pártfinanszírozásra nem lesz módjuk ezentúl a városban". Mihalecz András (Fidesz-KDNP) véleménye szerint nem helyes, ha mindent a piacra bíznak. Káosz alakult ki Magyarországon az óriásplakátok és egyéb reklámhordozók tekintetében, háttérbe szorítva a jó ízlést, az esztétikumot - mondta.

15%
7999 Ft
6800 Ft
15%
9999 Ft
8500 Ft