Nem jön elég gazdasági migráns

2017.12.11. 07:47

Idén 59 ezer munkavállalási engedélyt gondolt maximum kiadni az NGM unión kívüli tartósabban itt dolgozó munkavállalóknak, de szeptember végéig csak 10700-at sikerült kiadni, írja a Világgazdaság

Egy kicsit mondjuk árnyalja a képet, hogy júniustól a szerbeknek és ukránoknak már nem kell munkavállalási engedély egyes hiányszakmákban. Az unión kívülről idejövő munkavállalók főleg a kereskedelemben, autószerelőknél, a vendéglátásban, az építőiparban és a feldolgozóiparban dolgoznak, hivatkozik a lap az NGM adataira. 

000 UM2ZK
Fotó: Francois Guillot

Kétharmaduk Budapesten dolgozik, végzettségüket tekintve pedig harmaduk teljesen képzetlen, harmaduknak van valamilyen felsőfokú végzettsége. A mi betelepítési programunk nem kaphatott nagyobb nyilvánosságot, sejthetően azért, mert épp pont szembement „a kormánynak pontosan nulla darab bevándorló elfogadható” típusú, kormányzati menekültpolitikával. 

De ettől még a cégeket támogatja a kormány az unión kívüli munkavállalók tartós behozatalára, és bár végül visszakoztak az első, százezer külföldi betelepítését kigondoló tervükből, azért elkezdtek adminisztratív könnyítéseken dolgozni. Év elején mi is elmentünk egy ilyen kampányeseményre,  korábban pedig megnéztük, hogy a Samsung Ukrajnából hozott dolgozói hogyan élnek a Jászságban. 

Azért is jöhet a tervezetthez képest ilyen kevés ukrán hozzánk, mert verseny van értük, Lengyelország vagy épp Csehország jóval előbb elkezdte őket aktívan behívni.