Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kósa Lajos anyjának cége jó tempóban ment rá az állami pénzekre

2018.01.05. 08:36

Kósa Lajos tárca nélküli miniszter 82 éves édesanyjának cége két évvel ezelőtt pont jó időzítéssel vette át a korábban a politikus rokonaihoz tartozó sertéstelepet, ugyanis a cég így még el tudott indulni egy olyan állami pályázaton, ahol végül 123 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyertek el - írja a Népszava.

Kósa Lajos édesanyja nem közszereplő, gazdasági ügyei nem tartoznak senkire, ugyanakkor érdekes, hogy a korábban védőnőként és bölcsődei vezetőként dolgozó asszony jelentős összeggel szállt be egy sertéstenyésztéssel foglalkozó mátészalkai cégbe.

Kósa Lajosné Bacskó Katalin 2015 nyarán vette meg a sertéstenyésztéssel foglalkozó Méker Kft. 50 százalékát. A Kósáék rokonságának tulajdonában álló Szalka-Pig Kft.-nek ekkora olyan adósságai halmozódtak fel, hogy a nyíregyházi bíróság elrendelte a felszámolását. Kósa Lajosné Bacskó Katalin beszállása után a Méker Kft.-be friss pénz érkezett, így úgy tudta a cég átvenni a Szalka-Pigtől a sertéstelepet, hogy ki tudott egyezni a hitelezőkkel.

A cég azóta elég sikeres, 2016-ban harmincmilliós tiszta profitot ért el. Ebben a gyarapodásban az is közrejátszott, hogy a Méker 123 millió forintot nyert egy sertéstartó telepek korszerűsítését támogató pályázaton, amihez a finanszírozást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és a magyar állam biztosította. Ez viszonylag nagy összegnek számít: a megítélt összeg az ötvenedik legnagyobb, amit ezen a címen fizetnek ki a 141 nyertesnek.

December közepén jelentek meg arról hírek, hogy Kósa Lajos nem közszereplő felesége jutott hozzá igen méltányos áron egy céghez, nemrég pedig arról írt a Népszava, hogy Kósa Lajos 82 éves édesanyja is jelentős tőkével szállt be a Méker Kft-be két éve.

A témát az Index Facebook-oldalán kommentelheti.