Kósa Lajos anyjának cége jó tempóban ment rá az állami pénzekre

2018.01.05. 08:36

Kósa Lajos tárca nélküli miniszter 82 éves édesanyjának cége két évvel ezelőtt pont jó időzítéssel vette át a korábban a politikus rokonaihoz tartozó sertéstelepet, ugyanis a cég így még el tudott indulni egy olyan állami pályázaton, ahol végül 123 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyertek el - írja a Népszava.

Kósa Lajos édesanyja nem közszereplő, gazdasági ügyei nem tartoznak senkire, ugyanakkor érdekes, hogy a korábban védőnőként és bölcsődei vezetőként dolgozó asszony jelentős összeggel szállt be egy sertéstenyésztéssel foglalkozó mátészalkai cégbe.

Kósa Lajosné Bacskó Katalin 2015 nyarán vette meg a sertéstenyésztéssel foglalkozó Méker Kft. 50 százalékát. A Kósáék rokonságának tulajdonában álló Szalka-Pig Kft.-nek ekkora olyan adósságai halmozódtak fel, hogy a nyíregyházi bíróság elrendelte a felszámolását. Kósa Lajosné Bacskó Katalin beszállása után a Méker Kft.-be friss pénz érkezett, így úgy tudta a cég átvenni a Szalka-Pigtől a sertéstelepet, hogy ki tudott egyezni a hitelezőkkel.

A cég azóta elég sikeres, 2016-ban harmincmilliós tiszta profitot ért el. Ebben a gyarapodásban az is közrejátszott, hogy a Méker 123 millió forintot nyert egy sertéstartó telepek korszerűsítését támogató pályázaton, amihez a finanszírozást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és a magyar állam biztosította. Ez viszonylag nagy összegnek számít: a megítélt összeg az ötvenedik legnagyobb, amit ezen a címen fizetnek ki a 141 nyertesnek.

December közepén jelentek meg arról hírek, hogy Kósa Lajos nem közszereplő felesége jutott hozzá igen méltányos áron egy céghez, nemrég pedig arról írt a Népszava, hogy Kósa Lajos 82 éves édesanyja is jelentős tőkével szállt be a Méker Kft-be két éve.

A témát az Index Facebook-oldalán kommentelheti.