Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Történelmi mélypontra nyomta a lejt a román politika válság

2018.01.16. 13:51

Történelmi mélypontra esett kedden a román lej az euróval szemben, egy euró 4,6599 lejbe került - közölte a Román Nemzeti Bank. A román jegybank által megállapított árfolyam szerint a lej soha nem volt ilyen gyenge az euróval szemben az európai fizetőeszköz bevezetése óta. 

Elemzők szerint a román valuta gyengülése összefüggésben áll a belpolitikai válsággal, amely azt követően alakult ki, hogy Mihai Tudose volt miniszterelnök hétfőn este bejelentette, lemond a kormányfői tisztségből, amit kedden meg is tett. Ezzel egy évvel a választások után a szociáldemokrata párt második kormánya bukott meg, ami miatt már Klaus Johannis köztársasági elnök is kifejezte aggodalmát kedden. Az államfő szerdán kormányalakítási egyeztetésekre hívja a parlamenti pártokat, hogy elkerüljék a további gazdasági károkat, ideiglenes kormányfőnek pedig (a szociáldemokraták jelöltjével szemben) Mihai Fifor korábbi védelmi minisztert nevezte ki.

A román valuta gyengüléséhez a belpolitikai válság mellett a román jegybank is hozzájárult. Mugur Isarescu jegybankelnök ugyanis korábban bejelentette: a központi bank rugalmasabban viszonyul az árfolyamhoz, és nem fogja megakadályozni minden eszközzel a lej gyengülését. A román valuta értéke az euróval szemben november első felében lépte át az addig pszichológiai határnak tekintett 4,6 lejt.

Legutóbb december végén, azelőtt november közepén volt még történelmi mélyponton a lej. A központi bank illetékesei többször emlékeztettek, hogy 2017-ben 3 százalékkal gyengült a lej az euróval szemben, ami álláspontjuk szerint nem számít túl nagy kilengésnek.