Rafael
19 °C
33 °C

Történelmi mélypontra nyomta a lejt a román politika válság

2018.01.16. 13:51

Történelmi mélypontra esett kedden a román lej az euróval szemben, egy euró 4,6599 lejbe került - közölte a Román Nemzeti Bank. A román jegybank által megállapított árfolyam szerint a lej soha nem volt ilyen gyenge az euróval szemben az európai fizetőeszköz bevezetése óta. 

Elemzők szerint a román valuta gyengülése összefüggésben áll a belpolitikai válsággal, amely azt követően alakult ki, hogy Mihai Tudose volt miniszterelnök hétfőn este bejelentette, lemond a kormányfői tisztségből, amit kedden meg is tett. Ezzel egy évvel a választások után a szociáldemokrata párt második kormánya bukott meg, ami miatt már Klaus Johannis köztársasági elnök is kifejezte aggodalmát kedden. Az államfő szerdán kormányalakítási egyeztetésekre hívja a parlamenti pártokat, hogy elkerüljék a további gazdasági károkat, ideiglenes kormányfőnek pedig (a szociáldemokraták jelöltjével szemben) Mihai Fifor korábbi védelmi minisztert nevezte ki.

A román valuta gyengüléséhez a belpolitikai válság mellett a román jegybank is hozzájárult. Mugur Isarescu jegybankelnök ugyanis korábban bejelentette: a központi bank rugalmasabban viszonyul az árfolyamhoz, és nem fogja megakadályozni minden eszközzel a lej gyengülését. A román valuta értéke az euróval szemben november első felében lépte át az addig pszichológiai határnak tekintett 4,6 lejt.

Legutóbb december végén, azelőtt november közepén volt még történelmi mélyponton a lej. A központi bank illetékesei többször emlékeztettek, hogy 2017-ben 3 százalékkal gyengült a lej az euróval szemben, ami álláspontjuk szerint nem számít túl nagy kilengésnek.