Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

20 százalékos béremelés jön a Lidlnél

2018.01.23. 10:41

Átlagosan 20 százalékos béremelésről döntött a Lidl, így az áruházi dolgozók bére átlagosan bruttó 365 ezer forint lesz, írja a Napi.hu. Ez március elsejétől életbe is lép, ami kedvezmények nélkül

nagyjából nettó 242 ezer forintra jön ki havonta.

Ebben benne van az áruházvezetők bére is, akik 658-720 ezer forintos bruttó bért kaphatnak majd 8 órás munkaidőben. Emellett mindegyikük kap egy kocsit is korlátlan magáncélú használattal, miközben az autó minden költségét a cég állja. 

B RKL20170422012
Fotó: Róka László / MTI

A béremelés után a bolti dolgozók számára havi 290 ezer és 320 ezer forint közötti bruttó járandóság érhető el napi 8 órás munkával. A cég állja a munkába járás költségeit is, éves szinten ad egy 96 ezres egészségügyi szolgáltatáscsomagot, és 5-50 százalékos kedvezményt a dolgozók számára 50 partnerüzletükben. 

Év elején arról írt a lap, hogy az Aldi a gyakorlott eladók bérét emelte meg év elején, ott így bruttó 352 ezer forintot kereshet valaki tíz év gyakorlattal, napi nyolc órában.  A Lidl is azt jelezte, hogy a kötelező körökkel együtt 2016 januárja óta összesen 52 százalékos béremelést hajtanak így végre a bolti és raktári fizikai dolgozóik körében, ami közel négyezer embert érint.

Legutóbb itt írtunk arról, hogy a mostani tomboló munkaerőhiányt úgy érdemes értelmezni, hogy a jelenlegi a béreken tapasztalhatják csak azt a vállalatok, hogy a megbízható munkaerő nem igazán akar náluk dolgozni. A munkaerő elvándorlása egyébként a vendéglátóipar mellett például a kiskereskedelmet is érinti, bár érdekes módon kevésbé, mint azt a béremelések alapján gondolnánk.

Közben pedig rengetegen arról panaszkodnak, hogy a kötelező minimálbér-emelés épp a kis, rosszabbul működő magyar cégeket vágja tönkre. Legutóbb épp Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke magyarázott többek közt erről is a Független Hírügynökségnek  • Vennék
  • Hírek