Judit
3 °C
7 °C

Megijedt a kormány, inkább már most emeli az ápolók bérét

2018.01.24. 13:39

Úgy tűnik, hatott a kormányra, hogy a mentősök és ápolók sztrájkkal fenyegettek, mert Balog Zoltán emberi erőforrásokért felelős miniszter szerdán, a sztrájkszervezőkkel való tárgyalás után bejelentette: előre hozza az egészségügyi szakdolgozók 2018 novemberére tervezett béremelését. 

A kormány még 2016-ban állapodott meg a szakszervezetetekkel arról, hogy hogyan emeli az egészségügyi szakdolgozók bérét, ennek következő, harmadik üteme lett volna az, hogy idén novemberben 8 százalékkal emelik a béreket a tavaly novemberi 16 százalék és 2016-os átlagosan 26,5 százalékos emelés után. A mentősök és ápolók viszont a múlt héten azt követelték a kormánytól, hogy február közepéig rendezzék a béreket az egészségügyben, különben sztrájk lesz. ennek hatására a kormány úgy gondolta, hogy jobb lesz, ha november 1 helyett január 1-től emeli a mentősök, ápolók és hasonló szakdolgozók bérét. A mentősök pedig idén januártól még külön is kaptak egy 10 százalékos emelést, úgyhogy az ő bérül ettől a hónaptól 18 százalékkal emelkedett. 

Balog Zoltán szerint a mostani döntés 80 ezer szakdolgozót érint és 19 milliárd forintba kerül a költségvetésnek. A miniszter azt mondta, egy egy 4-6 éves munkaviszonnyal, felsőfokú végzettséggel rendelkező szakápoló alapbére a 2016 januári 268 607 forinthoz képest most 382 354 forintra emelkedik, a következő béremeléssel pedig 412 900 forint lesz.

Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke szerdán azt mondta, "a legnagyobb eredményt" érték el, a kormány megértette az érveiket. Ettől függetlenül a sztrájktárgyalások tovább folytatódnak a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között. Cser úgy fogalmazott a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón, hogy "még az út elején tartunk", hiszen a szakszervezetek célja továbbra is az, hogy az egészségügyi bérek elérjék az európai uniós átlagkereset 75 százalékát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?