Erzsébet
1 °C
4 °C

Szijjártó: Februárban az osztrák tiltakozás ellenére is elkezdődik Paks2 építése

D MTI20180123005
2018.01.24. 05:06

Ausztria tiltakozása ellenére a korábban meghatározott ütemterv szerint, februárban megkezdődik a paksi atomerőmű két új blokkjának építése - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a TASZSZ-nak. Az orosz hírügynökség az Északi-sarkkörön túli, norvégiai Tromsö városában tartott konferencián szólaltatta meg a tárcavezetőt, az interjú magyar idő szerdára virradóra jelent meg (és az MTI szemlézte).

Nem lehet kétséges, hogy minden - beleértve a beruházásokat - a tervnek és a meghatározott határidőknek megfelelőnek valósul meg.

- üzente Szijjártó. Leszögezte, hogy az osztrák kormány vitatja ugyan a beruházásokkal kapcsolatos európai bizottsági döntést, de ennek az ütemtervre nem lesz hatása, és minden az eredeti terv szerint halad. Oroszországban árgus szemekkel követik a vitát, mivel a sok szempontból megkérdőjelezhető vállalkozás orosz hitelből és elsősorban orosz kivitelezőkkel valósul meg.

Ahogy arról írtunk, Ausztria hétfőn bejelentette, hogy keresetet nyújt be az Európai Bíróságon a paksi atomerőmű bővítése ellen, és

kéri a Paks2-ről szóló bizottsági engedély megsemmisítését

Nincs kizárva, hogy Paks 2 is előkerül majd január 30-án, mikor Orbán Viktor először találkozik Sebastian Kurz nemrég hivatalba lépett kancellárral, így a családtámogatások mellett újabb kemény téma merült fel, ami mindenképpen érdekes annak fényében, hogy Orbán örömmel fogadta a politikus győzelmét.

Az orosz hírügynökség az ukrajnai oktatási törvényről is kérdezte Szijjártó Pétert, aki szerint Budapest „különböző szinteken”, következetesen fel fogja vetni az ukrajnai kisebbségi jogok érvényesítésének a kérdését, és kész erről párbeszédet folytatni Kijevvel. A sokat és sokak által kritizált ukrán nyelvtörvény ügyében pedig a vonatkozó jogszabály módosítását tartaná a legjobb megoldásnak. A Petro Porosenko ukrán elnök által tavaly szeptember 25-én aláírt új ukrán oktatási törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke - amely egyébként csak 2020 szeptemberétől lépne hatályba - kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az ukrán. Ezért a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása csak az első négy osztályban lesz engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban.

(Borítókép: KKM / MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?