Törvény tilthatja be a Mol felhőkarcolóját

03
2018.02.08. 10:14

Hiába van jó viszonyban a Mol vezérigazgatója Orbán Viktorral, a kormány csöndesen keresztbe tehet a magyar olajcég felhőkarcoló-építős terveinek, még ha erről nem is szeret nyíltan beszélni a kormánypárt – írja a Népszava. A területrendezési törvény még december elején benyújtott módosítása ugyanis megtiltaná, hogy 65 méternél magasabb épületeket lehessen felhúzni a városban, ez egyelőre elfogadásra vár. Ha pedig ez a szabály érvénybe lépne, akkor nem lehetne felépíteni a Mol Kopasz-gátra tervezett, 120 méteres toronyházát, sem a HB Reavis nevű szlovák cég Váci útra tervezett 90 méter magas épületét. Pedig ez utóbbit korábban még kiemelt beruházássá is akarta nyilvánítani a kormány. 

A törvénymódosítást Lázár János nyújtotta be, aki már korábban is beszélt arról, hogy szerinte nem lenne szabad toronyházakat építeni Budapestre. Viszont rajta kívül más nem ítélte el a két beruházást a kormánypártból vagy a kormányból. Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára sem volt hajlandó minősíteni a két tervezett beruházást a Népszava kérdésére, csak annyit mondott, hogy „a területrendezési törvény hamarosan várható elfogadása után senki sem építhet 65 méternél magasabb toronyházat, de a parlament előtt fekvő szabálytervezet szerzett jogokat nem vesz el”. 

A Mol nem kommentálta a törvénytervezet létezését, csak annyit nyilatkozott a cég, hogy a kopaszi-gáti székház előkészítése a tervek szerint halad, és az épület 2021-re elkészülhet. Építési engedélyt viszont még nem kapott a felhőkarcolóhoz, ahogy egyelőre a HB Reavis sem kért engedélyt a XIII. kerületi önkormányzattól. 

(Borítókép: A székház látványterve)