Aliz
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Az osztrákok nem akarnak dohányfüstöt szagolni az éttermekben

2018.02.18. 19:06

A tavaly decemberben alakult osztrák kormány úgy döntött, hogy változtat a korábban elfogadott szabályozáson, ami májustól megtiltotta volna a dohányzást az éttermekben és a bárokban. Ez azonban nem tetszett az emberek többségének, több mint 100 ezren írták alá az éttermi dohányzási tilalom enyhítésének kormányzati terve elleni petíciót, írja az MTI.

Ausztriában a felnőttek 24 százaléka dohányzik, ami az egyik legmagasabb arány az iparosodott országokban. Ennek ellenére a lakosok, az orvosok és a szakszervezetek felháborodtak azon, hogy enyhítenék a dohányzási tilalmat, így csütörtökön az osztrák orvosi kamara és egy rákellenes szervezet aláírásgyűjtésbe kezdett.

Kevesebb mint 72 óra alatt érték el a 100 ezres határt, ami ahhoz szükséges, hogy a parlament foglalkozzon a petícióval. Sőt, a petíciónak akkora sikere volt, hogy az aláírások online felvitelekor pénteken túlterheltség miatt két órára le kellett állítani az osztrák belügyminisztérium szervereit.

Folytatjuk az aláírásgyűjtést, hogy lépésről lépésre fokozzuk a nyomást

- mondta Thomas Szekeres, az osztrák orvosi kamara vezetője.

Ausztria az utolsó európai országok egyike, ahol még rá lehet gyújtani az éttermekben és bárokban. Az országban pedig évente  13 ezren halnak meg dohányzással összefüggő betegségben.