Orbán
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

5 tonna lejárt ételt foglalt le a Nébih a Teletál raktárában

2018.02.20. 09:18

Dunakeszin, az egyadagos házhoz szállítást végző Pannon Food Catering Vendéglátóipari Kft. konyháját ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih munkatársai az ellenőrzés során több mint öt tonna lejárt alapanyagot és félkész élelmiszert találtak, ezeket kivonták a forgalomból. Ezenkívül a hely higiéniai szempontból sem volt rendben: 

  • A zöldségátvevő kapu előterében, a kapuval szemben, raklapokon, nyitott zsákokban alapanyagokat tároltak, így az alapanyagok közvetlen szennyeződésnek voltak kitéve.
  • A fagyasztókamrák padozata erősen szennyezett, eltaposott zöldségdarabokkal volt tele, a beton padozata helyenként sérült, hiányos.
  • A húsátvevő helyiségben található kézmosó nem működött, mert nem üzemelt a vízellátás.

Az ételmaradék-, illetve az állati melléktermék-elszállítási szerződés sem volt maradéktalanul rendben. A cég két vállalkozással is szerződésben állt, amelyek felváltva szállították el az állati mellékterméket. Az egyik megbízott vállalkozás azonban erre nem rendelkezett engedéllyel, így nem volt jogosult az elszállításra.

A Pannon Food Catering és a Teletál Kft. tulajdonosi köre megegyezik, a két cég ugyanabban a dunakeszi ingatlanban üzemel, illetve jelenleg is elérhető olyan álláshirdetés az interneten, ami alapján a Pannon Food Catering a Teletálhoz keres embert. Megkerestük a Pannon Food Catering Vendéglátóipari Kft.-t, hogy szállítottak-e ki a Nébih által vizsgált dunakeszi konyhából származó ételt.

A cég a kérdésünkre azt írta, hogy a Nébih által közzétett videón és fényképeken látható körülmények "nem az ételek előállítására szolgáló konyhában álltak fenn", hanem egy attól fizikailag elkülönülő helyiségben, amiben a megsemmisítésre váró alapanyagokat és félkész élelmiszereket tároltak. A cég azt írta, a Pannon Food Catering által üzemeltetett konyhát egyetlen alkalommal sem hagyta el olyan emberi fogyasztásra szánt termék, ami az élelmiszerbiztonsági rendelkezések megsértésével készül volna, vagy bármilyen módon veszélyt jelentett volna a megrendelők egészségére.