Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

5 tonna lejárt ételt foglalt le a Nébih a Teletál raktárában

2018.02.20. 09:18

Dunakeszin, az egyadagos házhoz szállítást végző Pannon Food Catering Vendéglátóipari Kft. konyháját ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih munkatársai az ellenőrzés során több mint öt tonna lejárt alapanyagot és félkész élelmiszert találtak, ezeket kivonták a forgalomból. Ezenkívül a hely higiéniai szempontból sem volt rendben: 

  • A zöldségátvevő kapu előterében, a kapuval szemben, raklapokon, nyitott zsákokban alapanyagokat tároltak, így az alapanyagok közvetlen szennyeződésnek voltak kitéve.
  • A fagyasztókamrák padozata erősen szennyezett, eltaposott zöldségdarabokkal volt tele, a beton padozata helyenként sérült, hiányos.
  • A húsátvevő helyiségben található kézmosó nem működött, mert nem üzemelt a vízellátás.

Az ételmaradék-, illetve az állati melléktermék-elszállítási szerződés sem volt maradéktalanul rendben. A cég két vállalkozással is szerződésben állt, amelyek felváltva szállították el az állati mellékterméket. Az egyik megbízott vállalkozás azonban erre nem rendelkezett engedéllyel, így nem volt jogosult az elszállításra.

A Pannon Food Catering és a Teletál Kft. tulajdonosi köre megegyezik, a két cég ugyanabban a dunakeszi ingatlanban üzemel, illetve jelenleg is elérhető olyan álláshirdetés az interneten, ami alapján a Pannon Food Catering a Teletálhoz keres embert. Megkerestük a Pannon Food Catering Vendéglátóipari Kft.-t, hogy szállítottak-e ki a Nébih által vizsgált dunakeszi konyhából származó ételt.

A cég a kérdésünkre azt írta, hogy a Nébih által közzétett videón és fényképeken látható körülmények "nem az ételek előállítására szolgáló konyhában álltak fenn", hanem egy attól fizikailag elkülönülő helyiségben, amiben a megsemmisítésre váró alapanyagokat és félkész élelmiszereket tároltak. A cég azt írta, a Pannon Food Catering által üzemeltetett konyhát egyetlen alkalommal sem hagyta el olyan emberi fogyasztásra szánt termék, ami az élelmiszerbiztonsági rendelkezések megsértésével készül volna, vagy bármilyen módon veszélyt jelentett volna a megrendelők egészségére.