Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán ráláthatott az Elios menetelésére

2018.03.01. 13:45

Hiába mondta egy hónapja Orbán Viktor, hogy ő nem foglalkozik üzleti ügyekkel, több jel utal rá, hogy mégis lehetett rálátása többek közt ez Elios-ügyre is – állítja a Népszava. Az OLAF-iratok szerint ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), korábban pedig a tárca által felügyelt ügynökség volt az irányító hatósága a pályázatoknak, amelyeken sokat nyert az Elios.

Eleni Kounalakis, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete azt állította könyvében, hogy a kormányfő hetente végigvette az akkori fejlesztési miniszterrel, Németh Lászlónéval az éppen folyamatban lévő tendereket jóváhagyásra. 2015-ben ezt Orbán Viktor maga is elismerte:

Ez ma is így van, a folyamatnak ez a törvényes rendje, csak a miniszter személye változott. A különböző irányító hatóságok megteszik javaslataikat, és évek óta a kormány fejlesztési kabinetje hozza meg a döntéseket, amelyeket jóváhagyásért bevisznek a kormány elé.

Az ügy eddig nyilvánosságra került irataiból kiderül, hogy az NFM, illetve ügynöksége is ugyanazzal segítette Tiborcz István volt érdekeltségét: a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) irányító hatóságaként a közvilágítási pályázatok beadása előtt egy-két nappal mindig megváltoztatta az ajánlattétel feltételeit, ráadásul mindig ugyanazon a technikai paraméteren módosított, ezzel ejtették ki a konkurenciát.

BSZ 7086
Fotó: Németh Sz. Péter

A Népszava szerint ez alól kivétel volt a hódmezővásárhelyi pályázati eljárás, amelynél viszont az bizonyosodott be, hogy a kormánypropagandával szemben Tiborcz István maga is aktívan részt vett a tárgyalásokon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!