Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

OLAF-levél: az Elios egyik versenytársa nem is tudott róla, hogy pályázott

2018.02.27. 10:21 Módosítva: 2018-02-27 20:53:17

Az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki az Elios-ügyben érintett önkormányzatoktól az OLAF leveleit, amelyben a hivatal tájékoztatta őket az észrevételeiről. A portálnak elsőként Mórahalom válaszolt.

Az első irat 2017. október 24-én érkezett Mórahalomra Brüsszelből. A településnek küldött levélből kiderül, hogy az EU Csalás Elleni Hivatala szerint felülről irányították az akkoriban Tiborcz Istvánhoz és Simicska Lajoshoz köthető Elios nyertes pályázatait az alábbi módszerrel: 

  1. 2014. szeptember 22-én tette közzé az uniós támogatások elosztását végző kormányzati szerv a KEOP-2014-5.5.0/K számú pályázatot önkormányzatok közvilágítási projektjeire
  2. a pályázati határidő előtt egy nappal, 2014. október 1-jén módosították az egyik feltételt, ezzel lehetővé tették, hogy a kedvezményezett települések LED-lámpák esetén 100 ezer óra élettartammal számolhassanak
  3. a gyártó által kiállított, és az Elios ajánlataihoz becsatolt műszaki leírások szerint a lámpák várható élettartama típustól függően csak 60-80 ezer óra, de a gyártó “némely kedvezményezett részére” olyan nyilatkozatot adott ki, hogy a lámpák élettartama 100 ezer óra
  4. ezzel költséghatékonyabbnak tűntek a projektek, és jogosultak lettek az EU-támogatásra

Az OLAF meglátása szerint

ha az irányító hatóság nem módosította volna a pályázati határidő előtt felhívást, lehetővé téve, hogy 100.000 órányi élettartamot vegyenek figyelembe, egyik projekt sem minősült volna támogathatónak a megadott kivitelezési szerződés becsült értékek mellett.

A dokumentumban Mórahalom pályázatát is részletesen tárgyalják. A település 2014. október 6-án pályázott a közvilágítás-korszerűsítésre, decemberben megszületett a támogatásról szóló döntés, és 2015. február 4-én aláírták az erről szóló szerződést. Mórahalom 88 millió forint támogatást kapott, ennek 85 százaléka, 74,9 millió forint EU-s támogatás.

Az önkormányzat hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzéssel keresett kivitelezőt, az ajánlattételi felhívást az Elios Zrt.-nek, a Simo Kft.-nek, és az U-Light Kft.-nek küldték meg. Ezek közül az Elios Zrt. és a Simo Kft. adott be ajánlatot, de utóbbit érvénytelennek nyilvánították. Az OLAF helyszíni ellenőrzést tartott a Simo Kft.-nél, és

a cég ügyvezetője azt mondta, hogy a vállalkozás soha nem adott be független ajánlatot közbeszerzésekre, mert nincs pénzügyi kapacitása ilyen megrendeléseket egyedül teljesíteni.

A 24.hu információi szerint ugyanakkor a Simo Kft. valójában tett ajánlatot, referenciaként pedig azt a szolnoki közvilágítási tendert jelölte meg, amelyben az Elios beszállítójaként működött. 2014.02.14-én Mórahalom aláírta a szerződést az Elios Zrt.-vel, a szállító a Tungsram-Schréder Zrt. volt, az alvállalkozóról nem kapott adatokat az OLAF. A szerződésben szereplő kiviteli terveket az Elios alvállalkozójaként Horváth Dezső készítette a Simo Kft.-től, és ő írta alá a pályázati terveket is. A projektelőkészítési tanácsadó természetesen a Hamar Endre-féle Sistrade Kft. volt.

Ez utóbbi körülmény kapcsán az OLAF levele arra is kitért, hogy a vizsgált időszakban Hamar Endre egyszerre volt tulajdonos mindkét cégben, és hozzátették, hogy az Eliosban Tiborcz István, a miniszterelnök veje is sokáig ügyvezető, majd tulajdonos volt. Horváth Dezső gyakori felbukkanása is szemet szúrt az OLAF-nak, hogy a jelentésben külön kitértek a vele kapcsolatos összeférhetetlenségre. 

Az Elios egy sor településen végezte el a közvilágítás korszerűsítését 2010 után, mint utólag kiderült, erősen korrupciógyanús körülmények között. Az OLAF-jelentés vonatkozó részei már több városból is kiszivárogtak, kiderült többek között, hogy az Elios útját a nyertes pályázatokig egész cégháló segítette, hogy a cég már a kiírásuk előtt figyelte a közbeszerzéseket, és hogy előfordult, hogy a közbeszerzési törvényt sem tartotta be a cég