Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Simicska vagy Tiborcz botránya az Elios-ügy?

d
2018.02.13. 13:31 Módosítva: 2018-02-16 20:35:46

FrisMióta kiderült, hogy az EU csalás elleni hivatala (OLAF)  szabálytalanságokat talált az Elios egyes közbeszerzései körül, eltérő tálalásban olvashatunk a cég tulajdonviszonyairól a kormányhű médiafelületeken és a kormánykritikus sajtóban. A nyíltan fideszes orgánumok – mint a Tények vagy az Origo – igyekeznek úgy beállítani, mintha a botrány kizárólag Simicska Lajost érintené (látszólag megfeledkezve arról, hogy ekkoriban még Simicska is Orbán közeli barátja és a Fidesz legfontosabb gazdasági háttérembere volt), míg a többi helyen gyakrabban hivatkoznak Tiborcz Istvánra mint főkolomposra.

Az Origo cikke a témában
Az Origo cikke a témában

Az igazság a két beállítás keveréke: az OLAF által vizsgált, 2009-től 2014 végéig tartó időszakban mindketten meghatározó szerepet töltöttek be a vállalkozás életében. Simicska 2010 és 2013 között áttételesen tulajdonostársként, Tiborcz pedig a cég megalakulásától kezdve egészen 2015-ig változó szerepkörben. Ábrán mutatjuk meg, hogyan változtak a tulajdonosok és vezetők a mutyijairól ismertté vált Eliosban.

Három éven át benne volt Simicska

A helyzetet már első ránézésre bonyolítja, hogy még a cég neve sem maradt állandó az elmúlt közel tíz évben. Megalapításakor még ES Holding néven futott, majd 2010-ben E-OS Innovatív Zrt.-re változtatták a nevét, és csak ezután, 2013-ban lett belőle Elios Innovatív Zrt.

A tulajdonosok és vezető beosztású dolgozók is gyakran változtak, eleinte a Tiborczok családi vállalkozása, az ES Hungary, valamint Erdei Bálint cége, a BL Estates Kft. állt mögötte. Ügyvezetőként Tiborcz István és Erdei Bálint szerepelnek.

Egy évvel később csatlakozott a csapathoz az akkor még Orbán Viktor egyik legközelebbi barátjaként ismert Simicska Lajos, aki az E-OS Energiakereskedő Zrt.-n keresztül gyakorolt befolyást a cégre. (Mivel az eset még a nagy összeveszés előtt történt, az ügyet mindenképpen nehéz eltávolítani a miniszterelnöktől.)

Az E-OS tulajdonosa 2010 végéig az Energy Swiss Investment AG volt, majd 2010 végétől a mai napig a Közgép (illetve az elején másfél éven át az oligarcha egyik bizalmi embere, Tóth Marianna). Ekkor Simicskáék mellett tulajdonosként Orbán András volt jelen Green Investments & Solutions Kft. nevű társaságával, valamint egy bizonyos Biskelor Enterprises Ltd., melynek tulajdonosa a magyar céginformációs rendszerben nem érhető el, de neve hasonlít Erdei Bálint korábbi cégére. Az ügyvezetők köre ekkoriban kibővült Árfa Barnabással, ez a felállás 2013-ig, az Eliosszá alakulásig stabil maradt.

Az Átlátszó lekérte a Biskelor Enterprises adatait külföldi cégadatbázisból, és arra jutottak, hogy az offshore-cégnek volt egy magyar igazgatója is, bizonyos Lattmann Imre Gábor. Lattmann magyar cégekben az Eliosban közvetett tulajdonosként megjelenő Erdei Bálint üzlettársa. Jelenleg két cég van, amelyben mindketten érdekeltek: az Éles Corner Kft. és az Angyal Sétány Kft. Ezekben a társaságokban Lattmann Erdei Bálint cége mellett tulajdonos. Lattmann emellett ügyvezető a Borsod Plaza nevű társaságban.

Dobálták, mint a forró krumplit

Mióta Elios Innovatív a cég neve, alapvetően két másik társaság a tulajdonosa, ezek mögött viszont változó a háttér. A Green Universe Kft. először Pénzes Attiláé volt, majd 2014-ben Erdei Bálinté lett, onnan egy rövid kanyarral a Redwood Holdingnál kötött ki, végül a WHB Befektetési Kft.-hoz került 2015-ben.

gdfg.gif
Fotó: Grafika: Index

A Green Investments & Solutions pedig a fent említett Orbán Andrástól Bertha Péterre, onnan Hamar Endrére szállt. Hamar, akinek személye a legmesszebbre kilógó lóláb volt az Elios-ügyben - ugyanis érdekelt félként egyszerre a közbeszerzési pályázatok előkészítésében is részt vett -, 2013-2014-ben volt tulajdonos.

Tőle 2014 áprilisában maga Tiborcz István vette át a stafétát, aki 2015-ben végül elpasszolta a céget a WHB-nak, ami így egyedüli tulajdonossá vált az Eliosban. Vezetői fronton még annyi változás volt ebben az időszakban, hogy 2013-től Sájer Gábor lett képviseletre jogosult, 2014-ben megjelent mellette Péter Zsolt, aki 2015-ben eltűnt, majd 2016-ben visszatért még négy vezető tisztségviselő társaságában, ők Hauber Gergely, Szloszár Gábor, Dénes Balázs és Csiszár Gergő.

Hova ment a pénz?

Nem elhanyagolható részlet, hogy abban a rövid időszakban,

aztuán az év után, amikor a miniszterelnök veje volt a hivatalos tulajdonos, az Elios busás osztalékot fizetett.

A cég 2015-ben leadott beszámolója szerint a 2014-es pénzügyi év bevételéből 470 millió forint osztalékot kaptak a tulajdonosok.

Frissítés: Az RTL Klub cikkünk megjelenése után sugárzott híradója ugyanakkor cégiratokra hivatkozva azt állítja, ezt a pénzt már nem Tiborcz vette ki, mivel az április végi adásvétel után határoztak csak az osztalékról. Ha így történt, úgy Tiborcz a Green Investments & Solutions-ért kapott vételár formájában juthatott hozzá közvetve a haszonhoz, a cég értékébe ugyanis nyilvánvalóan beleszámít, mekkora eredménytartalékhoz lehet hozzáférni rajta keresztül. 

Green Investments & Solutions ára az osztaléktól függetlenül is jelentékeny összeg lehetett, hiszen az Elios, amelyben 50 százalékos tulajdonos volt, 2014-ben összesen 3,5 milliárd forint árbevételt hozott össze. A G7 számításai szerint a vételár 3 milliárd forint körül alakulhatott. A vevő cég WHB tulajdonosának, Paár Attilának egy évvel később, 2016-ban 970 millió oszatlékot fizetett ki az Elios több mint duplaakora árbevétele után. 

A korábbi években is vehettek ki osztalékot a tulajdonosok, igaz, ekkor még kisebb összegek osztódtak több felé. A beszámolók szerint 2011-ben 100 millió forintot, 2012-ben és 2013-ban egyaránt 200 millió forintot fizetett a cég Simicskáéknak és a többi tulajdonostársnak. 

Ebben rengetegen sárosak

Látható tehát, hogy mind a „kizárólag Tiborcz”, mind a „kizárólag Simicska” narratíva sántít, itt inkább a két NER-üzletember és köreik közös bizniszéről van itt szó, amiből aztán Simicska egy idő után – az Index forrásai szerint belső konfliktus miatt – kiszállt. Tiborcz és Hamar pedig akkor szabadultak meg a cégtől, amikor már nagyon forró lett a lábuk alatt a talaj az Elios látványos terjeszkedését taglaló cikkek elszaporodása miatt. Ugyanakkor érdekes, és Tiborcz István vezető pozíciójára is rámutató részlet, hogy Lázár János egy tavalyi kormányinfón arról beszélt, Tiborcz-cal közösen találták ki a hódmezővásárhelyi közvilágítás modernizálását, ami szerinte "nagyszerű program" volt. Az OLAF szerint már kevésbé

Az Elios-ügyben nem csak a cég közvetlen, közvetett tulajdonosai, illetve vezető tisztségviselői érintettek. A cég aratását a közbeszerzéseken kiterjedt cégháló segítette, amelyről itt írtunk bővebben. Az OLAF-jelentésből kiszivárgott konkrétumokról pedig Szekszárd, Szolnok és Hódmezővásárhely kapcsán írtunk eddig.

(Borítókép: bal oldalt Simicska Lajos, Fotó: Bődey János / Index. Jobb oldalt Tiborcz István, Fotó: Rostás Bianka / Velvet)