Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kiszivárgott, mit talált az OLAF az Elios szolnoki pályázatainál

2018.02.08. 15:14

Újabb részletek derültek ki arról, hogy mit talált a Tiborcz István-féle Elios közbeszerzéseivel kapcsolatban az EU csalás elleni hivatala, az OLAF.  Radócz Zoltán szolnoki MSZP-s képviselő ugyanis kikérte ki az önkormányzattól azt a levelet, amelyet az OLAF eljuttatott Szolnok önkormányzatának a vizsgálatról, ezt pedig elküldte az Indexnek. Ebben a levélben a hivatal részletesen leírja azokat a tényeket és észrevételeket, amelyeket a város két közvilágítási közbeszerzéséről talált, és lehetőséget ad az önkormányzatnak, hogy észrevételeket tegyen ezekkel kapcsolatban. A levél 2017. októberi keltezésű. 

Szolnokon az Elios KEOP-finanszírozású közvilágítási pályázat első ütemén 421, második ütemén pedig 422 millió forint uniós támogatást nyert el, amelyeket 2013 februárjában hirdettek ki (Tiborcz István a Green Investments nevű cégén keresztül volt tulajdonos az Eliosban, de tulaj volt még a cégben a Simicska Lajos érdekeltségeihez tartozo E-OS Zrt, és Hamar Endre is). Vagyis

összességében 843 millió forint uniós pénzHEZ JUTOTT az önkormányzattól.

Viszont egyáltalán nem volt minden rendben a pályázatokkal, elég sok bennük a gyanús elem. Például az, hogy az irányító hatóság három nappal a pályázat kiírása előtt megváltoztatta, hogy milyen megtérüléssel kell számolni a pályázatokban: ahelyett, hogy a költségeket 50 ezer órányi élettartamra kellett volna kiszámolni – vagyis hogyha 50 ezer óráig izzanak a lámpák, akkor mennyire jó a pályázat ár-érték aránya –, 100 ezer órára kellett megadni. Ez az Eliosnak azért volt kedvező, mert így a pályázata megfelelt az elvárt megtérülésnek, viszont azok az izzók, amelyeket az Elios forgalmazott, nem is bírják ennyi ideig, 60-80 ezer óra után kiégnek. Ugyanilyen problémát talált 15 másik pályázatnál is az OLAF, azaz az utolsó pillanatban úgy írták át a megtérülési feltételeket, hogy az Eliosnak jó legyen. 

Problémás még, hogy a szolnoki pályázatokba nem írták bele a kivitelezés becsült költségét, pedig ez kötelező lett volna. Az önkormányzat csak később küldte meg az irányító hatóságnak a három pályázó indikatív ajánlatait, olyan fájlokban, amelyek a pályázat megírásának dátumára voltak keltezve, de hónapokkal a pályázat határideje után hozták azokat létre. A projektben a kivitelezési ár megállapításához három cégtől kértek árajánlatot, hogy megállapítsák a kivitelezés piaci árát. Ezt a három ajánlatot viszont az OLAF szerint ugyanaz a személy írta, az egyik pontosan 5, a másik pedig pontosan 7 százalékkal volt magasabb, mint a „nyertes” ajánlat, de nemcsak a főösszegben, hanem az összes altételben is, ami ránézésre elég gyanús. 

Azt is megállapította az OLAF, hogy

a projekt záró auditjával megbízott, elvileg független auditorcég nevében az Elios egyik vezetője készítettE elő szerződést az önkormányzattal. 

Ez auditorcég az INS Kft., amelynek függetlennek kellene lennie a pályázóktól, hogy kellőképpen értékelni tudja a projektet, ennek ellenére az Elios közvilágításért felelős igazgatója, Mancz Ivette, valamint a Sistrade Kft. ügyvezetője, Puskás András készítette a cég ajánlatát. Mancz neve már előkerült az Elios gyanús közbeszerzéseivel kapcsolatban, vele egyeztetett telefonon Szekszárd polgármestere is a közbeszerzésekről, mielőtt a város kiírta volna a pályázatot, amelyet aztán az Elios megnyert, és ő levelezett a pályázatokat előkészítő cégekkel is. A Sistrade pedig annak a Hamar Endrének a tulajdona volt, aki az Eliosban is tulajdonos volt és aki Tiborcz mostani cégében, a BDPST Zrt-ben is Orbán Viktor vejének egy ideig titkolt üzlettársa

Miközben egyre több információ szivárog ki arról, hogy mi is szerepel az OLAF Eliosról szóló jelentésében, a kormány továbbra sem hajlandó azt nyilvánosságra hozni, szemben mondjuk 4-es metróval kapcsolatos jelentéssel. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke ezért közérdekű adatigényléssel próbálta kikérni a jelentést az ügyészségtől és a Miniszterelnökségtől, Polt Péter legfőbb ügyész viszont mindkét szerv nevében elutasította az adatigénylést, mondván, hogy  a dokumentumok nyilvánosságra hozatala hátrányosan befolyásolhatná a folyamatban lévő vizsgálatokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?