Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fordulat az ingatlanpiacon: egyre nehezebb eladni az új lakásokat

2018.03.02. 08:47

Fél évre nőtt az új építésű lakások átlagos értékesítési ideje Budapesten – írja a Világgazdaság az Ingatlan.com adatai alapján. A cég szerint megfordultak az értékesítési mutatók, most vidéken kelnek el a gyorsabban a lakások, és bár a fővárosban is tovább élénkült a kereslet, a kínálatot már kimazsolázták a vevők.

Akár fél évvel is módosul egy-egy lakónegyed-építési projekt átadásának tervezett határideje: a fejlesztők sokat várnak a kivitelezőkre, de egyre többet kell várni a vevőkre is. Az újlakás-piaci szereplők a sok csúszás miatt abban bíznak, hogy a kormány meghosszabbítja az eredetileg 2019 végéig tervezett kedvezményes lakásáfa-időszakot. (Hogy ez megtörténik-e, arról egyelőre nem kommunikál egyértelműen az nemzetgazdasági tárca.)

Ezt jelzi az Ingatlan.com szakértője szerint, hogy gyakorlatilag hiányoznak a kínálatból a 2020-ra vagy későbbre ütemezett új lakások. Balogh László azt mondta a lapnak, tavaly ilyenkor már javában hirdették a fejlesztők a 2019-es átadású ingatlanokat, vagyis időarányosan már ott kellene lennie a kínálatban több száz, két év múlva használatba vehető lakásnak. A KSH adatai szerint városokban és községekben növekedtek a legnagyobb mértékben a lakásépítések, Budapesten viszont kevesebb lakás épült tavaly, mint 2016-ban. Ebben szerepe lehet a jelentős munkaerőhiánynak az építőiparban. 

Az érdeklődés továbbra is magas a portál adatai szerint, a kereslet és a kínálat azonban valahol elcsúszik egymás mellett, minden településtípusnál növekvő értékesítési idő látszik:

Budapesten egy év alatt 120 napról 183 napra, a megyei jogú városokban pedig 126-ról 166 napra nőtt egy-egy lakás eladási ideje.

A legkisebb volumenű növekedés a többi város kategóriájában mutatkozik, ahol idén már 36 nappal kell több egy-egy tranzakció létrejöttéhez. Ebben a szegmensben 165 nap alatt kelnek el most az új építésű lakások.