Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Milliárdokat csalt el egy munkaerőkölcsönző cégháló

2018.03.02. 13:53

Milliárdos nagyságrendű költségvetési csalás miatt vádat emelt a Fővárosi Főügyészség egy bűnszervezet tagjaival szemben – írja az ügyészség sajtóközleményében.  Az ügynek összesen 40 vádlottja van.

A vádirat szerint az öt személyből álló, két személy által irányított bűnszervezet 2013. évtől működött. A bűnszervezet egy olyan munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó céghálózatot hozott létre, amelyben a cégek élére strómanokat állítottak, akik csupán papíron vállalták el a vezetést. A bűnszervezet célja az volt, hogy a szolgáltatásaikat igénybe vevő gazdasági társaságoknak biztosítsák azt, hogy a munkavállalóik után az adókat és járulékokat ne kelljen megfizetniük.

A bűnszervezetek szolgáltatásait jellemzően személy- és vagyonvédelemmel foglalkozó gazdasági társaságok vették igénybe. A munkavállalókat papíron a bűnszervezetekhez tartozó cégekhez jelentették be úgy, hogy őket a valóságban az adókerülő gazdasági társaságok foglalkoztatták. Ezután az adókerülő cégek a bűnszervezethez tartozó cégekkel különböző munkák teljesítésére színlelt szerződéseket kötöttek, amely révén tulajdonképpen színleg a saját munkavállalóikat vették kölcsönbe.

A dolgozók után a járulékokat ezután sem az őket tényleges foglalkoztató adókerülő cég, sem pedig a papírok szerinti munkáltató cég nem fizette meg. Emellett az adókerülő cégek az általuk befogadott fiktív számlák révén az adófizetési kötelezettségeiket is csökkenteni tudták. A lebukás elkerülése érdekében a bűnszervezet a cégpiramis alján lévő munkaerő-kölcsönző társaságokat rendszeres időközönként lecserélte.

A vádlottak a munkáltatást terhelő közterhek meg nem fizetésével, valamint a fizetendő ÁFA jogosulatlan csökkentésével 2013 januárjától 2015 júniusáig összesen csaknem 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek. A cselekmények elkövetését a Nemzeti Adó-és Vámhivatal nyomozóinak 2015 júniusában tartott nagyszabású akciója szakította meg. A bűnszervezet által létrehozott adóelkerülő szolgáltatást 19 gazdasági társaság vette igénybe, amelyért azok vezetői az elcsalt pénz bizonyos százalékát a bűnszervezet vezetőinek juttatták.

A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a 40 érintett ellen. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?