Árpád
-2 °C
4 °C

Már a harmadik nagy autógyártó fakad ki Trump importvámjai miatt

2018.03.03. 16:55

A Toyota és a Ford után a Hyundai is bejelentette, hogy ki vannak akadva azon, hogy az USA importvámot akar bevezetni az acélra és az alumíniumra. A Hyundai odáig ment, hogy bejelentették: újra fogják gondolni, hogy az autóik mekkora részét gyártják ezentúl az USA-ban – írja a Bloomberg.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön jelentette be, hogy az Egyesült Államok a jövő héten 25 és 10 százalékos vámot vezet be az acél és az alumínium importjára. Trump az amerikai ipar képviselőivel tartott találkozóján a Fehér Házban arról beszélt, hogy az utóbbi évtizedekben egyes országok tisztességtelenül kereskedtek az USA-val, ezért kell megvédeni a hazai cégeket az olcsó konkurenciától.

A bejelentés hatására a nagy acél- és aluminiumipari cégek részvényei erősödtek, viszont az acél és alumínium árától erősen függő cégek részvényei estek, az autóipar például nagyon látványosan szenvedett. 

A Hyundai szóvivője elmondta, hogy a vámok hátrányosan érintik az amerikai termelésüket, ugyanis az importvámok megnövelik a termelési költségeiket. A cég szerint ennek az amerikai piacon magasabb árak és csökkenő kereslet lehet a következménye. A dél-koreai cég a Hyundai Sonatát és az Elantrát gyártja Alabamában, a Hyundai leányvállalata, a Kia pedig Georgia-ban gyártja a Sorentót.

A Toyota - ami nemrég egy 1,6 milliárd dolláros alabamai beruházást jelentett be  - szerint a vámok hátrányosan érintik majd az egész iparágat. A bejelentést megelőzően a General Motors, a Toyota és az alkatrészgyártó Robert Bosch GmbH is figyelmeztette az amerikai kormányt, az intézkedés várható negatív hatásaira.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?