Esnek a Mészáros-papírok

2018.03.06. 17:10
Rendkívüli közgyűlést tartott a Mátrai Erőmű. A 26 százalékos kisebbségi tulajdonos állami MVM Zrt. előbb érthetetlen módon le szeretett volna mondani a társaságban meglevő vétójogairól, majd valamiért ezt később visszavonta. Mi van a háttérben? Jogi ügyetlenkedés? Félelem a felelősségtől? Vagy komolyabb tranzakciós zavar?

Olyasmi történik mostanában, amit nem szoktunk meg. Esnek a Mészáros-papírok. Na, azért még nem olyan nagyon, hiszen éves távlatban tízszereződött az értéke, de az Opus Global

már csak 534 forint, pedig az évet még 700 forinton kezdte.

A tőkepiac már csak olyan, hogy magyarázat ezer és egy lehetne a visszaesésre. A részvényesek Hódmezővásárhely után elbizonytalanodtak, mennyire stabil a csoport politikai támogatottsága. Esetleg lehet értekezni a hatalmas drágulás után indokolt korrekcióról. De akár

azt a nagyszabású tranzakció-sorozatot is említhetjük, amelyben a Mátrai Erőmű részesedése is bekerülhetne az Opus-portfólióba.

Március 6-án fontos emberek gyülekeztek Visontán. A Mátrai Erőmű Zrt. rendkívüli közgyűlésére tartó német és magyar energetikai szakemberek, jogászok és kisrészvényesek azért találkoztak, mert a második számú magyar erőmű kisebbségi tulajdonosa, a 26,15 százalékos pakettel szavazó MVM tulajdonosi fórumot kezdeményezett.

A társaság honlapján megjelent hirdetményből pontosan nem derült ki, hogy az MVM mit szeretett volna elérni. Az látszott csak a hirdetményből, hogy két téma lett volna napirenden:

  • alapszabály-módosítás
  • és felügyelőbizottsági tagok lemondása és visszahívása.

A meghívóban olvasható, hogy az MVM még január 31-én írt levelében jelezte közgyűlési témajavaslatait a Mátrai Erőmű igazgatóságának. Részvényesi elmesélésből úgy tudjuk, hogy az MVM - némileg meglepő módon - azt szerette volna kérni a tulajdonostársaitól, hogy korlátozzák őt, vagyis a korábban az MVM (vagyis az állam) rendelkezésére álló kiterjedt vétójogok egy részét szerette volna visszaadni.

A Mátrai Erőmű alapszabálya szerint ugyanis a társaság életében lényeges kérdésekben csak 75 százalékos támogatással lehet dönteni, vagyis az MVM 26 százaléka elég erős blokkoló-pozíciót jelentett volna az állam mindenkori kinevezettjeinek. (Mint emlékezetes, a Mátrai Erőműben éppen tulajdonosváltás zajlik. A két korábbi német tulajdonos, az RWE Power és az EnBW értékesítené a közel 73 százalékos részesedését a magyar Mészáros Lőrinc és a cseh EPH konzorciumának.)

Az mindenképpen érdekes, hogy a magyar állam, jelen esetben az MVM ebben a dealben nem volt érintett. Így elég meglepő lett volna, ha az MVM a németek távozása és Mészáros megjelenése kapcsán jogokról mond le. Végül nem is történt ilyen. Miután a részvényesek felsorakoztak Visontán, az MVM megpróbálta visszavonni a közgyűlés elé szánt javaslatait. A német főtulajdonosok ezt ugyan nem fogadták el, vagyis a közgyűlés végül mégis tárgyalta az MVM előterjesztéseit, de mivel éppen az előterjesztő tartózkodott, a javaslatok érvényesen nem mentek át. De mi történhetett? Porszem került a gépezetbe, vagy mégis mi döccent meg?

Erre több magyarázatot is hallottunk:

  1. a hódmezővásárhelyi polgármester-választás után mindenki óvatosabb lett, az MVM képviselői nem mertek olyan lépést tenni, amelyet esetleg később hatóságok vizsgálhatnak, mert az állami aktorok részéről felmerülhetett volna a hűtlen kezelés,
  2. egy másik elterjedt vélekedés szerint kiderült, hogy még nem tart ott a folyamat, ahol kellene, mert a cseh EPH az április 8-i parlamenti választásokig szeretne kivárni, addig biztosan nem véglegesíti a Mátrai-dealt,
  3. végül felmerülhetne valamilyen versenyhivatali, vagy szabályozói probléma is, de ez azért nem valószínű, mert az Európai Bizottság már engedélyezte a tranzakciót, csak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEH) zöld lámpája a kérdés.

A közgyűlés másik napirendi pontja is beszédes és ez már eredményesebb volt. A 11 tagú fb-ből a 6 német tag távozhatott. Az ugyan felmerülhetett volna, hogy ha a vezető testület létszáma kevesebb mint a felére csökken, az mennyire biztosítja a cég folytonosságát, de az fb tagjai szerint a következő, hó végi közgyűlés előterjesztéseit már megtárgyalta az fb.

A Mészáros Lőrinc meleg ölelésébe igyekvő cég német vezetői tehát lemondtak, az új erők pedig bizonyára hamarosan megérkeznek. A cseh EPH komoly szándékait mi sem bizonyítja jobban, hogy már elkészítették az EPH-csoport hivatalos honlapjának magyar változatát is.

Cikkünk megjelenése után az Opus Global bejelentette, hogy a sajtóban megjelent találgatásokkal szemben a szerződésben foglalt feltételeknek megfelelően határidőben meg fogja venni a Mátra Energy Holding Zrt. a Mátrai Erőmű Zrt. 72,66 százalékos részvénypakettjét.