Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Méregdrága hotelszobák álltak üresen a vizes vb alatt

D NOE20170729004
2018.03.08. 08:46 Módosítva: 2018.03.08. 09:20

Túlbecsülte a vizes világbajnokságra érkező vendégek szálláshelyigényét a Bp2017 Kft., ezért a lefoglalt szobák jelentős részét végül nem használták ki. A G7.hu információi szerint több tucat szállodában közel 5000 szobát kötött le a cég, az esetek nagy részében 18 napra, gyakran szokatlanul magas áron. Végül pedig megpróbálták újratárgyalni a fizetést a jókora pluszköltséget látva.  

Több százmilliós bukta

A Bp2017 Kft. 85 ezer vendégéjszakát foglalt le a világbajnokságra, aminek egy része utólag feleslegesnek bizonyult. A versenyhelyszínekhez közeli hoteleknél az üresen álló szobákat még inkább el tudták passzolni, a távolabbi, különösen a médiának szánt szállodákban viszont más vendégekkel sem igazán sikerült feltölteni az üres helyeket. A hoteleknek ez mindegy is volt, mivel a szerződéseket úgy kötötték meg, hogy ha egy héten belül mondják le a szállást (vagy ha nem jönnek vendégek), a pénzt akkor is megkapják.

Az eredeti elképzelések szerint a szobák harmadát kellett volna fizetnie a szervezőknek, a többit a vendégektől várták. Mivel azonban utóbbiak sokkal kevesebben jöttek, mint amit reméltek, bánatpénz formájában végül részben ezt is a Bp2017 Kft. állta. Az összes szállás nagyjából 6 milliárd forintba került, a szervező cégnél pedig ennek a felét szánták ilyen célra. Ez azt jelenti, hogy ha csak a szobák 10 százaléka maradt üresen, akkor is 300 milliót bukott a vállalat. De médiánál messze ezalatt lehetett a telítettség, és nekik közel 1100 szobát foglaltak le.

A több százmilliós, vagy akár milliárdos bukta egyébként még így is csak elenyésző részét teszi ki a vizes vb összköltségének, ami meghaladta a 100 milliárd forintot, és még novemberben is csapódtak hozzá százmilliós költségtételek.

Fizetni nem akaródzott

A szálláshelyek túltervezése önmagában nem meglepő, arra viszont nem számítottak a szállodák, hogy az érvényes közbeszerzési szerződés ellenére megpróbálták elsumákolni a fizetés egy részét – állítja a portál. A G7 érintett forrásai azt állítják, a vb után hosszú hetekig tárgyaltak a leszerződött partnerekkel, hogy mi legyen az üresen álló szobákkal, végül fizettek.

Balogh Sándor, a cég gazdasági igazgatója arra próbálta rábeszélni a szállodákat, hogy a beragadt szobákat vigyék át más időpontra, amikor a vizes vb-hez hasonló események lesznek Budapesten. A hotelek ebbe nem mentek bele, még az is felmerült, hogy közösen jogi útra terelik az ügyet. Végül mégsem döntöttek emellett, mert többen azt mondták, nem akartak komolyabban konfrontálódni egy állami szereplővel.

A cikk állításait a KSH adatai is alátámasztják: tavaly a vizes vb hónapja (július) volt az egyetlen olyan, amikor kevesebb vendégéjszakát töltöttek el külföldiek Budapesten, mint egy évvel korábban. Mindeközben az árak nagyon magasra kúsztak, mivel az ötezer szobányi többletkereslet feltolta őket, és a vizes vb-vel leszerződő hoteleknél is vastagon fogott a ceruza. A G7 szerint most sok hotelnél július közepére olcsóbban lehet megkapni egy kétágyas szobát két embernek, mint amennyi a tavalyi Bp2017 Kft.-vel kötött megállapodásokban fejenkénti költségként szerepelt.