Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Októberben is drágult 100 milliót a nyári vizes vb

2017.11.22. 13:04 Módosítva: 2017.11.22. 15:11

Szeptember óta majd' tucatnyi közlemény jelent meg az augusztusban véget ért vizes világbajnokság drágulása kapcsán, az EU-s közbeszerzési értesítőben szerdán megjelentetett hirdetmény viszont egy egészen különleges darab. Az derült ugyanis ki belőle, hogy a Hajós Alfréd uszoda világbajnokságra való felújításának tényleges költségei mintegy 100 millió forinttal emelkedtek. Októberben.

A vébé nyáron volt, a megrendelő viszont

október 10-i dátummal 2,8 milliárdról 2,9 milliárd forintra emelte az uszoda felújításának költségeit, olyan feladatokra hivatkozva, amiket még el sem végeztek.

A meglehetősen zavaros indoklásban lényegében azt írják, hogy a felújítás során megvalósult a légkezelő rendszer (vezetékek és a ki- és befúvók) cseréje, illetve a tető szigetelésének "foltszerű javítása". Illetve "megvalósult az épület energetikai modernizálásának részeként a nyílászárók cseréje a medencetérben, ami az új nyílászárókat is figyelembe vevő, az energetikai hatékonyságot, valamint az épület kiegyensúlyozott termodinamikai jellemzőit biztosító és megfelelő légkezelő berendezés beépítését tette szükségessé".

Fontos leszögezni, hogy a szerződés opciós feladatai között sem a légtechnika további felújítása, sem a tető további beázásmentesítése nem szerepelt. Csak a fedett uszoda nyílászáróinak javítása, cseréje volt opciós tétel, ami még korábban megrendelésre is került.

Vagyis, ha jól értjük, az új légkezelő berendezés azután vált szükségessé, hogy jobban szigetelnek az ajtók és az ablakok. Talán, hogy ne rohadjon be a párától minden, de hogy ezt miként nem lehetett előre látni a tervezés folyamán, az megfejthetetlen.

És ez még mindig nem akkora rejtély, mint az, hogy az új légkezelő kapcsán hirtelen arra is rájöttek, hogy annak beszereléséhez műszakilag elválaszthatatlanul hozzátartozik a tetőszakasz átépítése és felújítása is, és ezeket a feladatokat mind egyszerre kell elvégezni.

Vagyis ha jól értelmeztük, akkor a tavaszi felújítás során beszerelték az új nyílászárókat és egy icipicit újítottak valamit a szellőzőrendszeren. Aztán a jól záró ablakok és ajtók hatására kiderült, hogy az épület szellőzése nem megfelelő. Ráadásul azóta a tető is beázott , ami azt tűnik igazoni, hogy a "foltszerű javítás" szintén nem jelentett rendes megoldást.

Úgyhogy most utólag megcsinálják mindkettőt, természetesen a vébére kötött szerződéseknél szokásos, nyilvános közbeszerzés kiírása nélkül elnyert szerződésre hivatkozva, annak októberi módosításával. A közbeszerzés elmaradását egyébként annak idején a júliusi világbajnokság közelsége indokolta.

A szerződés lehetséges maximális keretösszege mintegy 3 milliárd forint volt, de eredetileg csak 2,5 milliárd forint értékben rendelt meg munkákat a kiíró (a Nemzeti Sportközpontok), majd ez 2,8 milliárdra emelkedett, végül(?) pedig 2,9 milliárdra. A megrendelést az Épkar Zrt. nyerte el, ami a Válasz.hu információi szerint  Mészáros Lőrinc cégbirodalmához tartozik.

(via mfor.hu)