Gusztáv
3 °C
7 °C

Kicsinálja a nyugdíjas szövetkezeteket a Fidesz?

2018.03.13. 15:20

Nem sokkal azután, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői megteremtették a jogi kereteit a nyugdíjasok szövetkezeteinek, egy módosítóval már el is lehetetlenítené ezek nagy részét a Fidesz és a KDNP, legalábbis a Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) vezetője szerint. Némethné Jankovics Györgyi a Magyar Nemzetnek nyilatkozott erről, szerinte ugyanis nagyon rossz lenne a nyugdíjas szövetkezeknek, ha az országgyűlés elfogadná a módosító indítványt, amely szerint szövetkezet éves nettó árbevételének legalább 85 százalékát a tagok között személyes közreműködésük arányában kell szétosztani.

Erről a javaslatról hétfőn tárgyalt és szavazott az Országgyűlés  gazdasági bizottsága. Az árbevétel szétosztásáról szóló javaslatot Kósa Lajos nyújtotta be, aki szerint a nyugdíjas szövetkezetek  maguk kezdeményezték hogy a diákszövetkezetekhez hasonlóan esetükben is mondja ki a törvény, hogy az éves nettó árbevétel legalább a 85 százalékát fel kell osztani azon tagok között, akik személyesen részt vettek a szövetkezet által vállalt munkákban.  

Némethné Jankovics Györgyi szerint viszont a szövetkezetek pont arra jutottak, hogy nagyon rossz lenne, ha rájuk is vonatkozna ez a szabály, a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetnek – induló vállalkozásként – sok pluszkiadása van, rutinja viszont annál kevésbé, ezért neki is gondot okozna a tervezett változtatás, mert nem lenne mit visszaforgatni a szövetkezetbe. 

Az általunk alkalmazott kifizetési arány szerint 70 százalékot juttatunk a dolgozónak, harminc százalékból pedig fenntartjuk a szövetkezetet, illetve közös programokat szervezünk a tagság részére. Vagyis ebből a szűk harmadból is visszajuttatunk egy részt a tagoknak. Összefoglalva azt mondhatom, az Országgyűlés előtt heverő javaslat elfogadása esetén komoly versenyhátrányba kerülhetünk, ami akár a létünket is veszélyeztetheti.

- mondta a NYOSZ elnöke. Szerinte azok a szövetkezetek járhatnak jól a változtatással, amelyeknek már van egy jól bejáratott rendszerük. Ilyenek lehetnek például a már működő diákszövetkezetek, amelyek könnyedén alakíthatnak ki nyugdíjas szövetkezeteket is. A Magyar Nemzet pedig kiemeli, hogy a diákszövetkezetek központi szervezetét, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségét (Diákész) a Fidesz-közelinek tartott Fiák István vezeti, aki korábban Kósa Lajos feleségével is üzletelt, amikor eladott neki egy 139 millió forintnyi vagyonnal bíró céget.