Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kicsinálja a nyugdíjas szövetkezeteket a Fidesz?

2018.03.13. 15:20

Nem sokkal azután, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői megteremtették a jogi kereteit a nyugdíjasok szövetkezeteinek, egy módosítóval már el is lehetetlenítené ezek nagy részét a Fidesz és a KDNP, legalábbis a Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) vezetője szerint. Némethné Jankovics Györgyi a Magyar Nemzetnek nyilatkozott erről, szerinte ugyanis nagyon rossz lenne a nyugdíjas szövetkezeknek, ha az országgyűlés elfogadná a módosító indítványt, amely szerint szövetkezet éves nettó árbevételének legalább 85 százalékát a tagok között személyes közreműködésük arányában kell szétosztani.

Erről a javaslatról hétfőn tárgyalt és szavazott az Országgyűlés  gazdasági bizottsága. Az árbevétel szétosztásáról szóló javaslatot Kósa Lajos nyújtotta be, aki szerint a nyugdíjas szövetkezetek  maguk kezdeményezték hogy a diákszövetkezetekhez hasonlóan esetükben is mondja ki a törvény, hogy az éves nettó árbevétel legalább a 85 százalékát fel kell osztani azon tagok között, akik személyesen részt vettek a szövetkezet által vállalt munkákban.  

Némethné Jankovics Györgyi szerint viszont a szövetkezetek pont arra jutottak, hogy nagyon rossz lenne, ha rájuk is vonatkozna ez a szabály, a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetnek – induló vállalkozásként – sok pluszkiadása van, rutinja viszont annál kevésbé, ezért neki is gondot okozna a tervezett változtatás, mert nem lenne mit visszaforgatni a szövetkezetbe. 

Az általunk alkalmazott kifizetési arány szerint 70 százalékot juttatunk a dolgozónak, harminc százalékból pedig fenntartjuk a szövetkezetet, illetve közös programokat szervezünk a tagság részére. Vagyis ebből a szűk harmadból is visszajuttatunk egy részt a tagoknak. Összefoglalva azt mondhatom, az Országgyűlés előtt heverő javaslat elfogadása esetén komoly versenyhátrányba kerülhetünk, ami akár a létünket is veszélyeztetheti.

- mondta a NYOSZ elnöke. Szerinte azok a szövetkezetek járhatnak jól a változtatással, amelyeknek már van egy jól bejáratott rendszerük. Ilyenek lehetnek például a már működő diákszövetkezetek, amelyek könnyedén alakíthatnak ki nyugdíjas szövetkezeteket is. A Magyar Nemzet pedig kiemeli, hogy a diákszövetkezetek központi szervezetét, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségét (Diákész) a Fidesz-közelinek tartott Fiák István vezeti, aki korábban Kósa Lajos feleségével is üzletelt, amikor eladott neki egy 139 millió forintnyi vagyonnal bíró céget.