Gyanúsan drágán vett szoftvereket a magyar rendőrség

2018.03.14. 14:58

Nemcsak a NAV szoftverbeszerzései miatt mondta fel a magyar állami szerveknek beszállító partnereivel kötött szerződéseit decemberben a Microsoft, az Országos Rendőr-főkapitányság még az adóhatóságnál is gyanúsabban jutott Microsoft szoftverekhez - írja a Napi.hu.

Ahogy arról korábban írtunk, az amerikai Microsoft korrupciós ügyek miatt belső vizsgálatot tartott a magyar leányvállalatánál, és fel is tárt pár nagyon gyanús közbeszerzést. A vizsgálatok eredményeként pedig a Microsoft Magyarország kirúgta a kormányzati beszerzésekért felelős vezetőjét és felmondta a legnagyobb kormányzati beszállítók Microsoft-termékekre vonatkozó értékesítési engedélyét. 

A vizsgálatok során szemet szúrt a revizoroknak a egy óriási NAV-os közbeszerzés , ahol a szerződés valós és papírokon feltüntetett összege között több százmillió forintos különbséget találtak, és a hiányzó összegről máig nem derült ki, hogy pontosan kikhez került. Az adóhatóság több mint tízezer Office és 15 ezer WindowsPro SNGL szoftverre kötött szerződést, amiket vagy nem vettek meg valójában, vagy csak indokolatlanul sokat fizettek értük, majd a pénz egy része eltűnt. 

Ez viszont semmi ahhoz képest, ahogy az ORFK vett hasonló szoftvereket. A Napi.hu cikke szerint  a rendőrség 2275 darab Office 2013 programcsomagért 100 912 forintos egységárat fizetett, körülbelül ötször annyit, mint amennyit a NAV fizetett ugyanezért. Az ORFK szerződését annyira túlárazták, hogy

az amerikai revizorok konkrétan nem hitték el, hogy mekkora összegek vannak a szerződésre írva

és a magyar kollégákat kérdezgették, hogy nálunk is ugyanazt jelenti-e a "nettó", mint az Egyesült Államokban. Az ORFK 30 százalékkal többet fizetett a szoftverekért, mint a tenderben szereplő ár, ráadásul a szoftvereket beszállító cég, a Humansoft 30-40 százalékkal a piaci ár alatt vette a szoftvereket a Microsofttól. Vagyis az ORFK 60 százalékkal többet fizetett a szoftverekért, mint amennyiért a Microsoftnál elszámolták azokat. 

Az ügyben amúgy nemcsak a Microsoft belső ellenőrei vizsgálódtak, de a magyar cég dolgozóit az FBI, az amerikai igazságügyi minisztérium és a tőzsdefelügyelet munkatársai is kikérdezték az állami közbeszerzésekről. 

A Microsoft állami közbeszerzéseiért felelős korábbi vezetőit mindezek ellenére nem kell félteni, ahogy korábban írtuk, a cég kormányzati üzletágát vezető Sagyibó Viktor a Miniszterelnökségen kötött ki, a Microsoft Magyarország korábbi vezérigazgatója, Papp István pedig a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) üzletfejlesztési elnökhelyettese lett.