Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

1,5 milliárd forintba kerülhet csak a tanulmány a Budapest-Varsó vasútvonal megvalósíthatóságáról

2018.03.28. 22:59 Módosítva: 2018-03-28 22:59:59

Budapest-Varsó nagysebességű vasútvonal részletes megvalósíthatósági tanulmányának elkészítéséről döntött a kormány, írja a 444.hu a Magyar Közlönyre hivatkozva. 500 millió forintot szánnának rá a 2018-as költségvetésből és egymilliárdot a 2019-es büdzséből. 

A fejlesztési miniszternek 2020. január 31-ig kell jelentést terjesztenie a kormány elé a feladat végrehajtásáról, illetve 2020 március 15-ig előterjesztést a beruházás megvalósításáról, a kivitelezéshez és az üzemeltetéshez kapcsolódó feladatokról, a költségekről, forrásigényről és az építés ütemezéséről.

A tanulmány elkészítésének feladata a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-é.

Belgrád és Kolozsvár után jöhet Varsó

A kínai pénzből finanszírozott Budapest-Belgrád gyorsvasút és a már egyeztetés alatt lévő Budapest-Kolozsvár gyorsvasút mellett Varsóval is összekötné a fővárost a kormány. Erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még februárban beszélgetett Andrzej Adamczyk infrastruktúráért felelős miniszterrel.

A lengyel miniszter szerint egy Varsó és Budapest közötti gyorsvasút átszabná Európa szállítási térképét és a gazdaság motorja lenne mindkét országban. A magyar kormány számításai szerint egy ilyen beruházás négy órával rövidítené meg az utat a két főváros között. Arról, hogy mennyibe kerülne egy ilyen beruházás, honnan lenne rá pénz és mikorra épülhet meg a vasút, egyelőre nincsenek információk.