Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ahol sok a szegény, ott több a fideszes

HUS 8125
2018.03.31. 11:48 Módosítva: 2018-04-03 06:36:14

A HVG készített egy kutatást, amelyben a Fidesz-szavazók és a különféle demográfiai-gazdasági jellemzők közti összefüggést vizsgálta. Ebből derült ki, hogy

AHOL TÖBB EMBER ÉL ALACSONY JÖVEDELEMBŐL, OTT TÖBB a FideszES.

Ezt leginkább a 4 évvel ezelőtti választás fő kormánypárti témája, a rezsicsökkentés magyarázhatja. A kutatásban a 2011-es népszámlálási adatokat vetették össze a 2014-es országgyűlési választások eredményeivel négy megyében: Heves, Csongrád, Komárom-Esztergom és Vas megyében. Egyébként a kormány az idei választás előtt egy hónappal jelentett be egy egyszeri, 12 ezer forintos rezsicsökkentést.

Az alacsony jövedelem és a fideszesség közötti összefüggés azért lehet meglepő, mert a kormány társadalompolitikája a magasabb jövedelműeket segíti leginkább: az egykulcsos adó, a családi adókedvezmények, sőt 2014-ben még rezsicsökkentés is. (Azóta az energiaárak esése miatt más a helyzet.)

A helyzet 2018-ra sem változott, minden párt többet venne el a jól keresőktől, mint a Fidesz.

Van összefüggés az iskolázottság és a Fidesz-szavazók száma között is: minél kisebb valahol az érettségizettek aránya, annál többen választották a Fidesz–KDNP listáját. Az is kiderült, hogy minél kisebb egy falu, annál nagyobb arányban voksoltak az ott élők a Fidesz-listára. A négy megye 161 aprófalvának szavazói körében 59 százalékos átlagot ért el a Fidesz-lista, míg a legnagyobbak mezőnyében, az öt megyei jogú városban (a négy megyeszékhelyen és Hódmezővásárhelyen) csupán 39 százalékost.

"A hagyományos falusi környezet a lélekszámtól függetlenül is kedvez a kormánypártiságnak. Minél „mezőgazdaságibb” egy település, annál sikeresebb a Fidesz számára a voksok betakarítása" – írja a lap. A négy megye 431 községe közül azokban, ahol az összes bejegyzett vállalkozás kevesebb mint egyötödének van mezőgazdasági főtevékenysége, 44 százalékon áll a kormánypárt, ahol viszont az agrárvállalkozások aránya a négyötödöt is meghaladja, ott 55 százalékon.

"A kutatásból az is kiderül, hogy kitapintható a kapcsolat az Istenben és az Orbán Viktorban hívők száma között"

– írja a HVG. Azaz ahol többen mondják magukat vallásosnak, többen szavaznak a Fideszre. Ahol a lakosság kevesebb mint kétötöde vallotta magát a három nagy egyház követőjének, átlagosan a voksok 40 százaléka jutott a kormánypártnak, ahol viszont a hívők aránya a négyötödöt is meghaladja, ott a 63 százaléka. Például Vas megyének azokon a vidékein, ahol 60 százalék alatt van a három nagy egyház követőinek aránya, átlagosan a szavazók 47 százaléka voksolt 2014-ben a Fidesz–KDNP listájára. Azokban a vasi falvakban viszont, amelyek lakóinak több mint 90 százaléka mondta magát vallásosnak, már a 65 százaléka.

(Borítókép: Huszti István / Index)