Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Megjött Kína válaszcsapása a kereskedelmi háborúban

2018.04.02. 16:48

A kínai pénzügyminisztérium vasárnap bejelentette, hogy az amerikai importvámok "súlyos kárt okoznak a többoldalú kereskedelmi rendszernek", és hogy beperli az Egyesült Államokat a Kereskedelmi Világszervezetnél (a WTO-nál), írja az MTI. Trumpék legújabb, importvámokra alapuló kereskedelmi háborújáról például itt olvashat bővebben.  Pekingben bejelentették továbbá, hogy válaszul hárommilliárd dollárnyi amerikai importtermékre terveznek vámot kivetni.

Egészen pontosan nyolc amerikai importárura - köztük a disznóhúsra - 25 százalékos, további 120 termékre pedig - köztük gyümölcsökre - 15 százalékos vámot vetnek ki, mindez pedig már hétfőtől érvénybe is lépett.

A kínai válaszlépés jelentős kárt okozhat sok amerikai gazdának, akik közül nagy számban szavaztak Trumpra a 2016-os elnökválasztáson, jegyezte meg az AP. Az amerikai mezőgazdasági cégek csaknem 20 milliárd dollár értékű árut exportáltak Kínába 2017-ben. Az amerikai sertésfeldolgozó ipar pedig 1,1 milliárd dollár értékű árut szállított oda, ami által Kína az amerikai sertéshús harmadik legnagyobb piacává vált.

Roberto Azevedo, a WTO vezérigazgatója a múlt héten figyelmeztetett, hogy ha elmérgesedik az amerikai-kínai kereskedelmi háború, akkor az komoly hatással lesz a globális gazdaságra, lefékezheti a növekedést. "A kereskedelmi háborúhoz vezető folyamat első szakaszának tanúi vagyunk. Amennyiben csak az acél és az alumínium importját érintik a vámintézkedések, az egy dolog. Ha viszont a büntetőintézkedés termékek százaira vagy ezreire terjed ki, az már egészen más lesz, a világgazdaság növekedési üteme igen gyorsan lefékeződhet" - jelentette ki a még a BBC-nek nyilatkozva.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!