Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lemondott a budapesti kereskedelmi kamara elnöke

2018.04.10. 13:01

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) rendkívüli elnökségi ülésén Krisán László elnök bejelentette lemondását, a kamara vezetését a májusi küldöttgyűlésen adja át – közölte a BKIK kedden az MTI-vel. Krisán László a jövőben szakmai tapasztalatát a magyar gazdaság szempontjából stratégiai jelentőségű magyar kis- és középvállalkozások fejlesztése érdekében kamatoztatja.

A BKIK elnöke azt mondta, hogy a kamara vezetését tavaly márciusban „viharos időszakban” vette át, az elnöki teendőket azzal kezdte, hogy az alapokat rendbe rakja, és ez nagyrészt sikerült.

Krisán László a kamara vezetését 2017. március 31-én vezetői és morális válság után vette át, az elmúlt több mint egy évben válságkezelő menedzserként vezette a budapesti kamarát, új szemléletet honosított meg a köztestület életében, konfliktusokat is vállalva megoldott számos korábban nem megfelelően kezelt problémát – írja a BKIK közleménye. Ez a morális válság nagyjából azt jelenti, hogy a BKIK-t vezető Szatmáry Kristóf, aki vasárnap újra bejutott a parlamentbe (és akiről kiderült, hogy bár ő a kereskedelempolitikáért felelős államtitkár, a zöldségesében nem adnak számlát) amolyan családi bizniszként vitte a kamarát.

A BKIK vezetői 80 milliós külföldi utakat fizettek maguknak, a kihelyezett üléseket drága szállodákban tartották, a BKIK beszállítói között pedig több olyan cég is volt, amelynek a kamara valamelyik vezetője volt a tulajdonosa. A kamarából végül Szatmáryt és családtagjait 2016-ban kitúrta a Nagy Elek vezette csoport, a BKIK elnöki székébe pedig Kiss Zoltán ült, hogy aztán 2017 márciusában az új vezetés is lemondjon. Ezután jött a kamara élére Krisán, akivel akkor interjút is készítettünk a kamara helyzetéről. 

Krisán lemondásával kapcsolatban Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke is megszólalt. Parragh, aki régóta kritikus a BKIK működésével kapcsolatban, azt mondta:  a budapesti kamara teljes megújulását még nem sikerült elérni, ezért szerinte jogszabály-módosítással beavatkozásra van szükség a kamarai rendszerbe.