A Mol vezetője szerint megnyugtató, hogy nyert a Fidesz

2018.04.13. 08:39

Hernádi Zsolt, az egyik legnagyobb magyar cég, a Mol elnök-vezérigazgatója megnyugtatónak nevezte, hogy a Fidesz nyert a vasárnapi választásokon, és így folytatódhat az Orbán-kormány gazdasági programja – ezt mondta a cégvezető a Népszavának a Mol csütörtöki közgyűlése után. Hernádi úgy látja:

Gazdasági értelemben a Fidesz választási győzelme és az így kialakuló politikai helyzet kiszámíthatóságot, stabilitást üzen.

Az ellenzék javaslatai viszont nyugtalanították Hernádit, a többkulcsos adó bevezetése vagy a vállalati jövedelemadó emelése lórúgásként hatott volna a versenyképességre. Igaz, Hernádi nem részletezte, hogy pontosan mely ellenzéki pártok javaslatairól volt szó. Hogy a Fidesznek mi a gazdasági programja, azt nem igazán lehet tudni, mert választási programja a pártnak a migránsozáson kívül nem volt. (Arról, hogy mi várható a gazdaságban, itt írtunk részletesebben.)  Hernádi kérdésre azt is elmondta, hogy

leginkább a játékról szokott beszélgetni Mészáros Lőrinccel a felcsúti stadion VIP-páholyában.

A focin kívül néha más témák is felmerülnek, de üzlet, befektetés nem igazán, már csak azért sem, mert a Mol és Mészáros Lőrinc cégei más területen mozognak.

Hernádit arról a kiszivárogtatott OLAF-jelentésről is kérdezte a lap, amely szerint Hernádi innovációs EU-pénzek kiosztására alakult vállalkozása, a Gran Private Equity kartellezhetett Garancsi István ugyanerre alapított cégével, a Garangolddal, a pénzt pedig szexrandi-oldalakba fektették, amelyek sokszorosan túlárazott áron vettek domainneveket és hasonlókat. A pályázatok miatt a magyar állam 400 millió forintot fizetett vissza az EU-nak.

A Mol-vezér erről azt mondta, a jelentést megszerző 24.hu cikke tele van csúsztatásokkal. Ilyen például az, hogy hiányos lett volna a közbeszerzés, amelyet Hernádi és Garancsi cégei megnyertek, és hogy kartelleztek volna. Magáról a beruházásról pedig azt mondta: az ilyen típusú mikrogazdasági befektetéseket az így szerezhető pótolhatatlan tapasztalat miatt szinte kötelezővé tenné a nagyvállalati vezetők számára.