A dark weben is árulják a magyar kettős állampolgárságot

utlevel dark web kettos allampolgarsag
2018.04.19. 09:52 Módosítva: 2018.04.19. 09:52

Korábban cikksorozatban számoltunk be arról, hogy mennyire elszúrtuk a kettős állampolgárságos szabályozásunkat, lényegében boldog-boldogtalant beengedve az EU-ba, döntően persze oroszokat ukrán papírokkal.

Az állam először hazaárulónak és külföldi ügynököknek bélyegzett minket, aztán végül elismerte az állampolgárságos csalásokat, ahogy azt is, hogy fogalmuk sincs ennek nagyságrendjéről. Még később lekapcsoltak néhány alacsonyabb szintű állami hivatalnokot, a korábbi főkópék, kelet-magyarországi polgármesterek, jegyzők, ukrán maffiózók elfogásáról viszont azóta se érkezett hír. Miközben kitartóan lényegében szinte minden kérelmező megkapta az értékes magyar papírokat.

Az akkori fideszes potentátok számára is zavaros kettős állampolgárságot nyolc éve fogadták el, nagyjából négy éve tört ki a csalások miatti botrány, és még mindig ott tartunk, hogy a neten árulják a magyar állampolgárságot. Egészen pontosan az internet sötét oldalán, a gyakorlatilag kizárólag bűnözők számára értékes dark weben.

15 ezer dollár, de ez eredeti

Most épp a Dream Market nevű online piactéren árulnak eredeti magyar állampolgárságot. Az eladó egyébként nem tűnik igazán megbízhatónak, hiszen nem jeleztek vissza még neki elégedett ügyfelek. De azt állítja, hogy ez azért van, mert egy épp megszűnt másik piacról költöztette ide a szolgáltatását. Az eladó ötezer eurót vagy egy bitcoint (amelyik nagyobb, illetve ötezer dollár forintban 1,25 millió) kér előre, és tízezer dollárt vagy két bitcoint, miután az ügyfél megkapta az állampolgárságot.

Ilyenkor persze nagy az esélye az átverésnek, mert egymillió forint is sok pénz Magyarországon, és semmit nem tehet az átvert vevő, ha kivárja a hat hónapos átfutási időt, és kiderül, hogy végül el se indították számára az állampolgársági procedúrát. Cserébe azt ígérik, hogy akár totál hamis adatokkal is megszerzik bárkinek a teljes magyar állampolgárságot, de valódinak látszó papírokat hozni kell, olyat nem készítenek.

Az eladó csak annyit ígér, hogy küld egy, a folyamat elindítását jelző magyar állami papírt, de azt korábban is bemutattuk cikkeinkben, hogy milyen könnyű hamisítani. Húszas nagyságrendben kínálja a magyar állampolgárságokat a többes számban beszélő csoport, és erre az egy feladatra specializálódtak a bemutató alapján.

A feladat nem is túl bonyolult, olyan papírokat kell bejuttatni a magyar államigazgatási rendszerbe, ami szerint a jelentkező tud magyarul, és van valami magyar őse. Vagy ha valaki esetleg csángónak állítja be magát, akkor elég vélelmezni a magyar őst. De a legtöbbször kár bonyolítani, a tapasztalat alapján úgyse ellenőrzi érdemben a magyar állam, hogy 1915-ben tényleg született-e Jekatyerina Gurka nevű magyar nagymamánk Kolomija mellett.

Ezen a piacon egyébként főleg illegális digitális szolgáltatásokkal, kábítószerrel vagy épp hamis állampolgársággal, hamis útlevelekkel üzletelnek. Hamis ukrán vagy román papírokat, magyar ősöket mondjuk játszi könnyedséggel lehet szerezni akár ugyanezen piacon – van, aki akár teljes hamis magyar útlevelet is készít nekünk, ha az is kell. Persze az hamis lesz, 15 ezer euróért viszont abszolút igazi állampolgárságot ígérnek, a végén csak el kell mennünk Magyarországra vagy egy magyar konzulátusra elmotyogni az esküt. 

allampolg2.png
Kép: Dark Web

Értelemszerűen az ilyen megoldás kizárólag a bűnözőknek, terroristáknak jön jól, ugyanis mindenki más, akinek van egy hangyányi esélye, vagy ismeri egy kicsit is a rendszert, megkapja a kettős állampolgárságot, legalábbis eddig így csináltuk.

Érdemes még azt megjegyezni, hogy ez nem ugyanaz, mint Rogánék aranytojást tojó tyúkja, a letelepedési kötvény, amikor eleve az ismerősei adhatták el az uniós beutazásra és letelepedésre jogosító papírjainkat, lényegében bárkinek. A most bemutatott lehetőség olcsóbb, mint a Rogán-féle biznisz, a letelepedési kötvényeknél csak az ügyintézési díj jócskán meghaladta ezt a 15 ezer dollárt.

Ezen a piacon egyébként a magyaron kívül még spanyol állampolgárságot árul egy másik szereplő, de nagyságrendekkel drágábban. Szóval talán azért is lehet elégedett ügyfelek vagy más biztosítékok nélkül is belevágni egy hasonló üzletbe, mert mindenki tudja, hogy ez tényleg ilyen olcsó és évek óta elérhető.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)  • Hírek
  • Árfolyam